Tuesday, April 3, 2018

Acer og Nesodden AP

Acer er EUs energibyrå. Acer skal styre EUs energimarked. Gjennom EØS har Stortinget akkurat vedtatt å underlegge Norge Acer sin myndighet. Dette til tross for at fremtredende jurister har mer enn antydet at tilslutning til Acer kan være brudd på Grunnloven, og at tilslutning i så fall krever grunnlovsendring. 

Vannkrafta er Norges trygge, fornybare energikilde. Når oljen og gassen tar slutt, er det vannkrafta som kan sikre vår velstand. Å gi bort styringen av krafta vår til EU er å gi bort styringen over arvesølvet. Både de svenske og de danske myndighetene har innsigelser til Acer. Som EU-medlemmer er Sverige og Danmark likevel forpliktet til å akseptere resultatet av EUs behandling av saken. Norge har full rett til å reservere seg, men gjør det ikke denne gangen heller. Også i denne sammenhengen er Norge den flinkeste og lydigste gutten i klassen.

I denne situasjonen gjør AP på Nesodden noe som kan se ut som et historisk radikalt vedtak. Lokallaget har gått mot norsk innlemmelse i Acer. Mange setter nok kryss i taket for et slikt vedtak i et AP-lag som helt åpenlyst og formelt samarbeider om markedsliberalisering av kommunen vår med Høyre. Noen radikale vil juble, men det er det ingen grunn til.

Mens partilaget aktivt arbeider mot Acer, er ikke ordfører Wickholm med på lista over de 120 AP ordførerne som ber AP si Nei til Acer. Partilagets stortingsrepresentant, Nina Sandberg, stemte for tilslutning til Acer. Partilagets to fremste tillitsvalgte går altså mot sitt eget partilag. Ikke bare Sandberg, men hele APs stortingsgruppe stemte for tilslutning til Acer. 

Der det betyr noe, er AP en enstemmig sikker alliert med Høyre for å avstå suverenitet og sjølråderett hver gang EU ønsker det. I saker av betydning for fremtidig sjølråderett over både viktige naturressurser og et trygt arbeidsliv er AP blitt en garantist for høyrepolitikk og markedsliberalisme.

Hva partilaget på Nesodden, 120 AP ordførere og en rekke fylkeslag mente, hadde ingen praktisk betydning. En stemme til, eller medlemskap i, AP er en støtte til Acer og EU uansett hva du måtte mene selv.

De som vil arbeide mot Acer, EU tilpassing og sosial dumping, må bryte med Arbeiderpartiet, hvis deres meninger skal kunne få noen betydning.

Kjellaug Myhre og Geir Christensen
Rødt

No comments: