Thursday, April 19, 2018

Helse- og omsorgsutvalg uten interesse for de svakeste?

Gjesteblogger:
Odd Edvardsen

På Nesodden er det avdekket (av Nesoddposten) at et barn på institusjon i Nesodden kommune har ligget i fire dager med benbrudd før legeundersøkelse ble gjort. I en annen sak er det kommet fram at Fylkesmannen har konkludert med at Nesodden kommune ikke leverte forsvarlig tjeneste til en pasient på institusjon. Dette er saker hvor det er alvorlige brudd i forhold til Kommunehelseloven.
En skulle derfor tro at dette var saker hvor helse- og omsorgsutvalget skulle ønske å bli orientert om hva som hadde skjedd, årsaker og hva som hadde blitt gjort for å rette opp disse forholdene. Som Rødts representant i utvalget ba jeg derfor før møtet i utvalget 11.april om en redegjørelse fra helsesjefen i «beinbruddsaken» om hvilke tiltak som er iverksatt for å sikre at slike hendelser ikke gjentar seg. Videre ønsket jeg en redegjørelse for hvorfor utvalget ikke var orientert om uttalelsen fra Fylkesmannen, og om det var andre uttalelser fra Fylkesmannen som utvalget ikke var gjort kjent med. Etter forslag fra utvalgets leder sa resten av utvalget (H, AP, MDG og Krf) seg enig i at det ikke skulle være tillatt å stille disse spørsmålene til helsesjefen! Nesodden kommune har altså et helse- og omsorgsutvalg som ikke ønsker å diskutere eller bli informert om alvorlige avvik i pasientbehandlingen.

Begrunnelsen fra lederen for dette ytringsforbudet er også interessant: Hun hevdet at utvalget ikke kan behandle eller uttale seg om enkeltsaker, og at hun hadde fått klar beskjed om dette! Hvor har hun regelen fra, og hvem har gitt denne «beskjeden»? Hvor står dette i reglementet for utvalget? Alle saker utvalget behandler, er i prinsippet enkeltsaker. Den videre begrunnelsen var at vi som utvalg heller ikke har anledning til å lukke møter for å behandle enkeltsaker. Igjen en påstand som ikke holder vann. (For øvrig var det kun bedt om orientering om disse sakene på generelt grunnlag.) I reglementet for utvalget står det at saksbehandlingen skal skje i henhold til kommunelovens kap.6. Her står det at faste utvalg i en kommune kan gjennomføre lukkede møter av hensyn til personvernet mm.

Det er pinlig at Helse- og omsorgsutvalget på Nesodden ikke våger å ta tak i og diskutere slike alvorlige saker på helseområdet. Like beklagelig er det at begrunnelsen for dette er basert på tvilsom jus. Det var en dårlig dag for brukerne og åpenheten i Nesodden kommune!

No comments: