Friday, December 28, 2018

En varsler blir jaget



En varsler blir jaget

I oktober 2015 ble Rødt satt i kontakt med en varsler.

Han gav kunnskap om svikt i rutinene på en institusjon. Uten på noe punkt å bryte taushetsplikten snakket han om:
Manglende opplæring og kunnskapskrav
Et for ham skremmende menneskesyn blant ledere

Mannen hadde usedvanlig god medisinsk utdannelse fra utlandet som han slet med å få godkjent i Norge. Han hadde derfor arbeidet i en underordnet stilling på stedet i 9 år. Tre fire uker etter kontakten begynte en sterk personforfølgelse. Ansatte ble advart mot ham og bedt om å rapportere alt.

«Alt jeg gjorde ble registrert og den minste feil ble sak. F.eks. stavet jeg navnet på en medisin, Bronkyl, feil. Det ble til Brynhil i en rapport etter nattevakt (ikke bestilling). Det var MEGET ALVORLIG. Gjennom 4 måneder ble jeg fotfulgt, noe som til slutt resulterte i sykemelding. Under sykemeldingen fikk jeg oppsigelse fra Nesodden kommune”, forteller han

På forhandlingsmøtet stilte kommuneadvokat, 2 kommunale ledere og hovedtillitsvalgt Edel Hall. Kommunen påstod etter 9 års ansettelse, med mye positiv respons, at varsleren ikke utførte sitt arbeid tilfredsstillende. Alle fire støttet oppsigelsen.

Jeg sa nei, og sa jeg så fram til rettsaken. Det var ikke hele sannheten. Jeg hadde ikke oppsparte midler og hadde veldig vanskelig for å klare et år uten inntekt. Selv om jeg hadde en svært god sak er aldri utfallet av arbeidsrettssaker 100% gitt. Arbeidsløshet og saksomkostninger på flere hundre tusen var en, om liten, risiko. Jeg risikerte også å tape retten til AFP, forteller han.

Han aksepterte derfor et kompromiss. Å gå av med pensjon ved fylte 62 år. Kommunen gav ham full lønn i 7 måneder, men han skulle ikke møtte på jobb.

Når avtalen ble undertegnet vR avdelingsleder tydelig: “Du er ikke noen dårlig helsearbeider, men slik du uttaler deg, kan vi ikke ha deg her”.

Mannen, som vil arbeide, ble presset til å ta førtidspensjon. Kommunen brukte hundretusener på at han ikke skulle være på arbeidsplassen. De unngikk kritikk.

1 comment:

Anonymous said...

Underlig at ikke Fagforbundet kunne hjelpe ham?