Sunday, September 3, 2023

Blir det arbeidsplasser og næring på Nesodden?

 


















 

 

Ved Sunnås utlyses tomannsboliger til mellom 14,6 og 16,8 millioner. Når Sunnås i sin tid solgte deler av sin tomt ønsket de omregulering til boligformål. De ønsket best mulig pris for å finansiere nybygging av sykehuset. Rødt foreslo å regulere til (helse)næring. Det fikk ikke støtte. Nå jobbes det med en helsenæringsklynge knyttet til Sunnås. Men det finnes ikke næringstomter. Næringstomter er den store utfordringen i følge Nesodden næringsråd. Å styre tomter til næring (eller billige boliger) når slikt som dette gir grunneiere og utbyggere minst 4 ganger så stor fortjeneste er ikke lett.


Vårt lille vakre Nesodden er selvsagt attraktivt i eiendomsmarkedet; utbyggerne står i kø. Disse ønsker å bygge og selge med en hensikt: Størst mulig fortjeneste. Du kan være sikker på at de ikke tar sikte på å bevare Nesoddens sjel (Rødts motto i valgkampen)! Slik fremmer de dyre boliger til allerede velstående i Oslo-området. Dette ser ut til å bli resultatet nesten uansett hva kommunestyret har vedtatt. Dessverre mangler kommunen både ny næring og billigere boliger. 


Ny eksempler på nedprioritering av næring og dermed arbeidsplasser, finner vi på Spro og Fagerstrand.

I første byggetrinn på Spro er utbygger nå fritatt for å bygge for næring. På Fagerstrands sjøside snakker mange partier om næring. Når vi kommer til realitetene er det kun Rødt som har fremmet forslag om dette til planprogrammet:






















«Det skal ligge rekkefølgebestemmelser for strandpromenade med kyststi, friområder med aktivitetstilbud, samt næring og grønn korridor, før utbyggingen starter.»

I tillegg til Rødt fikk dette forslaget bare 1 stemme fra Venstre. AP som snakker høyt og detaljert om næring stemte mot. Vi finner ikke APforslag som låser tomter til næring.

Tangen sentrum

På Tangen bygges det for butikker i første etasje og resten boliger. Mange snakker om jobbhotell (Sted du kan leie deg inn for å ha et felleskap å jobbe i uten å måtte reise hver dag til Oslo). Rødt sine forslag om å regulere mere enn 1. etasje til næring på Trekantomta og på Tangentoppen ble nedstemt. Nå kommer to tomter i områdeplan for Tangen sentrum. Når Rødt tok opp behovet for mere næring fikk vi ingen støtte.






















Vi mener at kommunestyret mangler politikere som tør å se utbyggerne i øya og si: Selv om fortjenesten deres blir mindre, velger vi å stå på innbyggernes side. Det er befolkning her vi tar hensyn til. Det er viktigere å få en allsidig utvikling enn om f.eks Cirkel K tjener 400 eller 800 millioner på tomta. Vi lar oss ikke presse - slik bevarer vi nemlig Nesoddens sjel!

Rødt

Toni Sundaune
Geir Christensen


No comments: