Tuesday, March 26, 2024

Næring til Fagerstrand sjøside: Cirkel K bløffer














Næring har små kår på Nesodden. En viktig grunn er at tomteiere får omtrent 4 ganger så godt betalt for boligtomter som for næringstomter. Mange muligheter har gått tapt:

  • Gamle Hellvikvei 5 (Knuts kolonial) ble regulerte til 50% næring og 50% bolig. Når bygget var ferdig hadde nesten alle næringsarealene 3 rom kjøkken og bad. Så kom søknadene om omregulering. Nesten ikke noe næring er der nå)

  • Det var regulert inn næringsarealer i Spro 1. I ettertid har utbygger blitt fritatt.

  • Stiftelsen Sofienlund skulle bygge rehabiliteringssenter på Fjellstrand. Når søknaden kom handlet den mest om boliger. Forhåpentligvis blir det noe rehabilitering også.,

Lista kan gjøres mye lenger. Uten en streng regulering vil vi på Fagerstrand sjøside også bare få boliger, kanskje med vaktmestere og frisør som næringsallebi.

Bløff 1

I amta 20/3 skriver Cirkel K: «Inntekter fra boligtomter er nødvendig for å finansiere all annen utvikling, enten det er infrastruktur, fellesarealer eller næringstomter».

Ikke et fnugg av fakta for å underbygge påstanden blir lagt fram.

Nå står firma som bl.a. driver med undervannsteknologi i kø for å få kjøpt tomt til virksomheten sin. De vil ha dypvannskai nært Oslo. Så langt jeg vet har ikke Cirkel K engang villet diskutere med firmaene. Også universiteter og forskningsmiljøer har vist interesse. Næringstomter kan selges for mange millioner og i tillegg til felleskostnader gi Cirkel K god fortjeneste. Det handler bare om hvor mange hundre millioner Cirkel K kan få ut av tomten. Å få regulert alt/mest mulig til bolig betyr kanskje rundt 100 millioner i ekstrafortjeneste. Det står striden om.

Hvor mange lobbyister og propagandister Cirkel K vil hyre inn for å forsøke å få maksimal boligbygging kan vi bare gjette på.

På sjøsiden kan vi få mange hundre arbeidsplasser. Det kan gjøre Fagerstrand til et sted vi reiser til, ikke fra. Miljømessig og sosialt er å redusere pendlingen det viktigste tiltaket vi kan gjøre.

Vårt ønske er altså en levende sjøside med omfattende næringsvirksomhet kombinert med strandpromenade som kan gi gode naturopplevelser, tur og lekemuligheter. Vi snakker ikke om omfattende industrivirksomhet, men mest om klargjøringsvirksomhet, visningssted og salg.

Støyen som allerede er der fra Dykkerskolen er antakelig den største utfordringen. Så langt har vi ikke opplevd den som plagsom under båtpuss m.m. Men med soveværelsevindu 30 meter fra trykkluftskompressorene er det nok større utfordringer. Å tillate boliger her er å presse dykkerskolen bort.

Bløff 2

«20 000 kvadratmeter næring på kaia», skriver Cirkel K flott. Hva slags næring? Et bilverksted og en pitzarestaurant trenger litt forskjellige lokaler. «Almene» næringslokaler er som oftest et synonym for utbygging av «næring» på samme måte som nevnt innledningsvis. Skal Cirkel K ha troverdighet med næringsarealene sine, må det framgå hva slags næring og hvem som er interesenter. Så langt foreligger ingen ting. Da blir kampen for å få kaiområdet regulerte til «kombinerte formål» framfor næring nokså avslørende.

Å sende områdeplanen for Fagerstrand sjøside ut på høring slik Cirkel K ønsker er dypt tragisk for Nesodden.

Vigdis Seliåsen Lie

Geir Christensen


 

No comments: