Thursday, March 7, 2024

Småbarnsfientlig sparemester.

















Stian Fredrik Skalle skriver i AMTA 4. mars om «en småbarnsfientlig kommune».

Lang reisevei til barnehager og korte åpningstider tar han opp. Jeg har selv opplevd hvor festlig det er med barnehageåpning 7:30 når arbeidstiden er fra 07:00 til 15:00.

Det må  legges til de barna som p.g.a. hull i lovnaden om barnehageplass ikke får plass i det hele tatt i mange måneder.

Barna, og de ansattes arbeidssituasjon, blir nok av Skalle undervurdert. Arbeidspresset i barnehagene er uforsvarlig stort og muligheten til å følge opp hvert enkelt barn for dårlige. Å gå hjem med dårlig samvittighet hver dag er ikke motiverende. Og det er faktisk begrenset hvor mange barn du kan ha på fanget av gangen. Å øke grunnbamanningen i barnehagene er presserende. De ansatte motsatte seg sterkt utvidet åpningstid uten at det fulgte tilstrekkelig økt bemanning med. Dette blir av administrasjon/politikere brukt til å sette ansatte og foreldre opp mot hverandre.

Skal vi få en barne- og foreldrevennlig kommune trenger vi:

  • Økt grunnbemanning

  • Rett til barnehageplass for alle barn fra den dagen de fyller 1. år

  • Rett til barnehageplass i egen skolekrets

  • Utvidet åpningstid

Etter initiativ fra Rødt fikk vi til budsjett 2024 utredet kostnadene ved å gi rett til barnehageplass for alle barn fra 1 år. Administrasjonen svarte: 1 ny barnehageavdeling – ca 5 millioner.

De 4 tiltakene koster anslagsvis mellom 10 og 20 millioner årlig, som Nesodden kommune ikke har. I budsjettet var det bare Rødt og SV som fant penger til noe av dette.

For Rødt er det grunnleggende å skaffe til veie penger nok til å drive barne og foreldrevenlige barnehager og skoler samt forsvarlige helsetjenester. Vi har prøvd å få kommunestyret interessert i å se på hvordan inntektene kan økes for å få til dette. Med unntak av SV møter vi en vegg hvor dette ikke snakkes om. Konkrete forslag om f.eks å kreve strømstøtte til kommunene på lik linje med privathusholdninger (Handler om ca 12 millioner for Nesodden) blir avvist uten diskusjon. Debatten i kommunestyre om å be staten om å få beholde mere av skattepengene i kommunene ble sablet ned av Høyres Erik Adland som tydeligvis talte på vegne av flertallspartiet (AP. H og KrF). Der står vi. Partier som viser stor sympati for foreldrenes ønsker, men som ikke engang vil prøve å skaffe penger til formålene, er i mitt hode ikke troverdige.

Geir Christensen



No comments: