Thursday, March 28, 2024

Tyvene som roper stopp tyven!

En utvikling av den lukkede tomta er bra. Men det er behovene tl befolkningen på Fagerstrand som skal komme først.



I Amta 18/3 går H, Frp, og KrF til angrep på AP fordi Ap forsvarer Dykkerskolen sine muligheter til å fortsette virksomheten på Nesodden. Saken er den at i den nye plan for Fagerstrand som er lagt ut på høring, foreslås området ved kaia hvor Yrkesdykkerskolens har sin virksomhet, til kombinerte formål ( les bolig og næring) i stedet for kun til næring. Ap i likhet med Rødt, SV og MdG ønsket at dette området skulle sones utelukkende til næring og allmenne formål. Dette for å støtte næringsutvikling som har ellers trange kår på Nesodden.

Artikkelforfatterne presterer å antyde at det finnes «tette bånd» mellom Ap og Dykkerskolen og at dette er årsaken til at Ap gikk i mot denne planbestemmelsen. Det er å snu saken på hodet. 

Det er vel de borgerlige som setter grunneierens, Cirkel K sitt ønske om superfortjeneste foran Nesodden sitt behov for allsidig utvikling og satsing på næring. Det er velkjent at fortjenesten på boligtomter er svært mye høyere enn på næringstomter. Det betyr at alle tomteeiere sloss for å få utviklet tomter til boligbygging, og at krav om næringstomter blir motarbeidet og omgått. Fagerstrand sjøside er ikke noe unntak. Høyre står i kjent stil på de profitthungrige utbyggernes og grunneiernes side. 

De sender komuneplanen for Fagerstrand sentrum ut på høring uten at nødvendig sikring av næringsutvikling er med, i strid med Nesodden næringsrådets ønsker. Her er vi i den underlige situasjonen at SV, AP og Rødt støtter Næringsrådet, mens «de borgerlige» bryr seg mest om interessene til en stor tomteeier. 

Yrkedykkerskolen er en av de mest fremtidsrettede bedrifter vi har på Nesodden. Samtidig vet vi at en rekke andre svært dyktige aktører innen maritim næring er interessert i å etablere seg på Fagerstrands sjøside. AP har i denne saken gjort en selvstendig vurdering, i stedet for å følge Høyre som i de fleste andre lignende saker. Det skal de ha ros for. En viktig årsak er antakelig at de gamle «samfunnsbyggerne» i Nesodden Arbeiderparti har innflytelse i partiet.

At planen nå går ut på høring slik Cirkel K har ønsket, er et trist nederlag. Når først premsissen er akseptert blir snuoperasjoner vanskeligere. Men – det er fremdeles mulig å samle et flertall som vil sikre stor næringsutvikling på Fagerstrand sjøside.

Det krever at politikerne klarer å forstå at det er forskjell på interessene til en tomteier og til en kommune som skal ivareta en allsidig utvikling, og at de faktisk gjør egne vurderinger. Vi håper at Venstre, gründernes parti, kjenner sin besøkelsestid, forstår hva som står på spill på Fagerstrands sjøside og handler deretter. Nesodden kan ikke forspille sine muligheter til å tiltrekke seg noe av de beste bedriftene Norge har, bare fordi noen ikke kan stå imot mektige grunneiere.

Olga Papalexiou

Vigdis Seljåsen Lie

No comments: