Monday, May 17, 2010

Blir Aker sykehus nedlagt?

Nesodden kommune er på sykehusjakt – hvor hører vi egentlig hjemme?

Hva som blir fremtidens sykehustilbud til Nesoddens befolkning er høyst uklart. Hvordan det skal gå med Sunnaas er også et åpent spørsmål. På tross av dette avslo formannskapet Rødt sitt forslag om å sette sykehussituasjonen på dagsorden til kommunestyret. Både Høyre og SV uttrykte stor tillit til Helse SørØst. Men Rødt er urolig, svært urolig.

Helse SørØst har vedtatt å overføre Follo til Akershus Universitetssykehus i Lørenskog. Men kapasiteten der er sprengt og det er usikkert når og om det i det hele tatt lar seg gjøre. Aker sykehus, som vi hører til nå, er vedtatt nedlagt. Vedtaket har vakt massive protester i Oslo. Bak nedleggelsesvedtaket ligger Helse SørØst sine planer om å samle virksomheten i et gigantsykehus på Ullevål. Den samme planen vil i neste omgang true Sunnaas. Akkurat de samme argumentene som brukes for å nedlegge Aker kan og vil bli brukt for å nedlegge Sunnaas og flytte rehabiliteringsvirksomheten til Ullevål.

Nå mangler Helse Sør-Øst mange milliarder for å klare å finansiere den utbyggingen på Ullevål som må til. Derfor er utfallet av denne konflikten enda åpent. Rødt ønsker at denne debatten taes grundig i forhold til Follo og Nesodden sine behov.

Aktivister for lokalsykehus
En meget pågående aktivist på Nesodden, Johannes Moe, har lenge drevet lobbyvirksomhet for å få til støtte til Aker sykehus i Follo. Vi trenger mange aktivister som han. Den omfattende nedleggelsen av lokalsykehus som foregår på tross av regjeringens løfter skaper stor motstand. Sikker og skikkelig sykehusbehandling er en grunnleggende menneskerett. Blårusstenkingen i helsevesenet truer denne. Helsereformen som Arbeiderpartiet gjennomførte med støtte fra Høyre og FrP tok sykehusene vekk fra fylkeskommunene og staten og erstattet det med helseforetak. De har et styringssystem hentet rett ut av aksjeloven. Systemet har ikke vært særlig effektivt verken i USA eller Storbritannia. Skottene kastet ut hele foretaksmodellen i 2004. Men Stoltenberg viker ikke. Tvert imot, den nye ”samhandlingsreformen” ser ut til å fortsette i samme sporet.

Hva blir lokalsykehusenes skjebne?
En ny ”bombe” sprang forleden: Helsedepartementet har hvert år gitt helseforetakene beskjed om at lokalsykehusene er fredet. Men i 2010 er den beskjeden tatt bort. Siden 2005 har regjeringen lagt inn et avsnitt om lokalsykehus og akuttfunksjoner i oppdragsdokumentet som helseforetakene skal styre etter. Dokumentet har også inneholdt formuleringen «ingen lokalsykehus skal legges ned», som er hentet fra Soria Moria-erklæringen. I oppdragsdokumentet for 2010 er imidlertid hele avsnittet om lokalsykehus fjernet! Heller ikke på foretaksmøtene har helseministeren gitt beskjed om å følge regjeringserklæringen når det gjelder lokalsykehus.

Vi er urolige og ønsker en grundig debatt om sykehustilbudet for Nesoddens befolkning.

Les mer om aksjoner for lokalsykehusene her: http://lokalsykehus.blogspot.com/

No comments: