Monday, May 17, 2010

Nesodden trenger arbeidsplasser, ikke befolkningsvekst

Et samfunn der folk både bor og jobber er et levende samfunn. Samtidig sparer det miljøet for utslipp fra pendlertrafikk.
Nesten 5000 personer pendler ut av Nesodden kommune hver dag. Vi må gjøre det mulig å leve hele livet på Nesodden – ikke bare fritiden.
Fra bolig til næring
I år har vi opplevd vedtak om nedlegging av Statoils smøreoljefabrikk på Fagerstrand og konkurs hos karosseriprodusenten Urianstad. Vi ser Helse Sør-Øst sine planer om gigantsykehus på Ullevål, og vet at det ikke bare truer Aker sykehus, men også Sunnaas sykehus på Nesodden rundt neste sving. Samtidig er boligbyggingen på Nesodden på vei opp igjen etter et par år med stillstand. Rødt ønsker at bruken av de knappe arealene vi har skal styres bort fra bolig og i retning av næring. Hvis næringstomtene har en overkommelig pris, går det an å etablere mange flere nye arbeidsplasser i kommunen.

Trenger en tydelig næringsplan
Et utvalg jobber nå med en næringsplan som skal vedtas i 2011. Rødt ønsker en tydelig næringsplan. Det betyr å prioritere det å tiltrekke oss arbeidsplasser på tvers av de økonomiske interessene til tomteeiere og eiendomsutviklere.
Vi ser nå at sterke økonomiske interesser driver fram en drabantbyutvikling. Tomtespekulanter driver opp prisene, og det ligger mest penger i boligbygging. Næringsbygg gir dårligere profitt, og det er også noen omkostninger ved å legge virksomhet «utenfor allfarvei». Skal vi snu utviklingen med stor vekst i næringsvirksomhet, må disse sterke økonomiske kreftene temmes.

Billige tomter – utvalgte næringer
Rødt har to konkrete krav til næringsplanen i kommunen: Næringseiendommer og næringsarealer må være billige. Og Nesodden må satse på næringstyper vi har særlige forutsetninger for.
I praksis betyr dette at store tomtearealer må omreguleres fra bolig til næring, og tomtemarkedet må reguleres så stramt at det å sitte på tomter i påvente av bedre tider, blir ulønnsomt. Når næring skal etableres på Nesodden, må vi legge vekt på at kommunen har noen helt klare fordeler. Befolkningen er godt utdannet, og kommunen har en beliggenhet og natur som er mangelvare rundt Oslo. Intellektuelt arbeid som ikke krever stor konsentrasjon av folk – som for eksempel forlagsvirksomhet eller arkitektkontorer – er eksempler på næringstyper som utmerket godt kan etableres flere av på Nesodden. Da kan behovet for pendling bli det omvendte av nå; daglig arbeid på Nesodden og pendling til Oslo, Drammen eller Moss ved behov.

Velkommen som turist
Rødt understreker at vi må bevare kystarealene og utnytte styrkene til Nesodden. I stedet for å bygge boliger tett i tett og så nær strandkanten som mulig, burde vi invitere Oslo-folk på tur til Nesodden og gi dem opplevelsen av å være «nærturister» en hyggelig båttur unna byen der de bor. Nærturisme knyttet til kysten vår, grønne Nesodden og kulturkommunen Nesodden vil kreve at vi utvikler et så omfattende tilbud at folk velger å ta turen til oss. Opprettelsen av et kunst- og kulturnæringssenter på Sandvold er ett eksempel på hva vi snakker om. Men mange flere tilbud må utvikles. Dette krever en helhetlig plan som gjør at nesoddbåtene blir fulle begge veier. Utviklingen må skje i et samarbeid som styrker alle. Og kommunen må forbli grønn og kysten må bli bedre tilgjengelig. Og dersom kollektivtilbudet utvikles i takt med nye arbeidsplasser, kan innbyggerne lettere velge å leve bilfritt.

No comments: