Monday, May 17, 2010

Hvem styrer Nesodden?

Ved kommunevalget i 2007 tapte den gamle alliansen av Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet flertallet.
Nesodden er en av meget få kommuner hvor disse tre partiene til sammen ikke har flertall. Likevel er det sentrale politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet som styrer utviklingen på Nesodden, fordi også Venstre som oftest stemmer med dem.
Høyresiden regjerer
Arbeiderpartiet er vant til å styre, de ligger i mange saker til høyre for Høyre. Og sammen legger høyrepartiene til rette for private utbyggere, boliger og prosjekter som Tangensenteret og kunstgressbanen. Politikken utøves etter prinsippet «Har man sagt A, må man si B». Og partiene på høyresiden sier dessverre ofte A til prosjekter som skader kommuneøkonomien.

Fåmannsvelde
Når mange av beslutningene fattes på bakrommet blir det ofte noen få sentrale politikere som avgjør. De som leder byggekomiteer og kan legge premisser blir en liten klubb med langt større innflytelse enn resten av kommunestyremedlemmene. Adland (H), Gudmundsen (H) og Moe (AP) er antakelig de viktigste. Når de snakker med ordfører, varaordfører og leder av planutvalget er det meste bestemt.

Noe spillerom
Det politiske spillerommet i politikken på Nesodden består i at fraksjonene ikke er helt faste. Men det er ingen grunn til å tro at SV-ordfører Christian Hintze Holm er en spydspiss for en sosialistisk politikk i kommunen. Som ordfører ønsker han først og fremst å være samlende. Rollen hans som ordfører er preget av en svært demokratisk innstilling og et ønske om å være minst mulig splittende. Men hans sterke ønske om å være demokratisk hjelper lite mot de som gjør avtaler på bakrommet.

No comments: