Tuesday, April 30, 2013

Barnehagemangel, Blomsterveien og kvalitet

I år blir det flere søkere og vanskeligere å få barnehageplass. Trykket er størst på Nordre Nesodden og Fjellstrand mens Berger og Fagerstrand har bedre dekning. Nedleggelsen av Blomsterveien barnehage i fjor sommer truer i år med å lage trøbbel, også for de med lovfestet rett til barnehageplass. Få med barn født etter 1. september kan regne med plass før høsten 2014. Lange reiseveier for noen barn er også et mulig resultat.
Kommunens strategi er ikke å løse behovene til innbyggerne, men eller å spare utgifter ved å balansere på grensen i forhold til å oppfylle lovens minimumskrav.
Dette rammer:
- innflyttere med barn i barnehagealder som risikerer å vente opp til 1,5 år på å få plass.
- Barn født etter 1. september som etter loven ikke har krav på plass.
- Barn som får plass i barnehager som er lang omvei for foreldre som skal på jobb.

Det skaper også usikkerhet rundt kvaliteten i barnehagene. Støttepedagoger er byttet ut med ufaglærte assistenter. Arealnormene er justert ned og vikarbudsjettene er så små at avdelinger i perioder har svært knapp bemanning.

Aksjon Bevar Blomsterveien barnehage satte i fjor søkelyset på dette og sloss for å bevare barnehagen. De skapte så mye bevegelse at det var på hengende håret at rådmann og ordfører fikk flertall for nedleggelse. Bare Høyre støttet AP i dette, men de har jo flertall. Så nå står en fullt brukbar barnehage tom mens det er kø av søkere. Spørsmålet om plasser på nordre Nesodden skal opp til ny behandling i vår.

Det er opp til foreldre å trå til, både når det gjelder plasser og kvalitet.

No comments: