Bjørnar Moxsnes sumerte opp valget i et større intervju i Klassekampen 14. september:
Der gikk han til angrep på deler av partiets prinsipprogram og brukte anledningen til å sloss mot Samstundes som SV og Raudt er einige på fleire punkt, meiner Moxnes det er feil å slå partia saman.
Hva mener Moxnes med demokrati?
Moxnes sier i Klassekampen 14 september at Rødt må bli tydeligere om sitt syn på demokrati. Det er fornuftig, men han sier ingenting om hva han mener med ordet. Demokrati er verdens mest misbrukte ord. Det er viktig å skille Rødt sitt syn fra maktmennesker sin forvrengning av ordet. F.eks amerikanske presidenter bruker ordet for å forsvare bombing og terror.
Folkestyre er vanlig oversettelse, men ble jeg korrigert av en språkmann. Demokrati betyr direkte oversatt folket hersker. Denne forsterkningen er for meg glimrende. Er den det for Moxnes også?
Brukt om en organisasjon vil uttrykket da bli medlemmene hersker. Hva skal til for at medlemmene skal herske og ikke partiet styres av en elite?
1. Alle medlemmer må ha samme mulighet til å fremme sitt syn.
2. Alle medlemmer må få samme muligheter til å få plass i debatten.
Er Moxnes enig i det?
Privilegier?
Moxnes er valgt til å representere medlemmene i Rødt. Da skal han forsvare medlemmenes standpunkt slik de er vedtatt av landsmøtet. Hvordan samsvarer det med at han bruker intervjuet 14/9 til å angripe vedtak som partiet har gjort? Kan han gjøre det på vegne av partiet som leder?
Ser han forskjell på det han gjør som leder på vegne av partiet og hva han mener som medlem i en intern debatt?
Kan alle medlemmene i Rødt få presentert sitt syn i partidebatten i et større intervju i Klassekampen? Hvis ikke, hvorfor mener Moxnes at han skal ha et slikt privilegium til å presentere sine private meninger i et slikt intervju? Blir ikke det å gi seg selv mange fordeler i den interne debatten?
Moxnes gir sine konklusjoner om årsakene til valgnederlaget i media, lenge før en reell diskusjon har begynt i partiet. Styrker hans eksterne utspill mulighetene for en god diskusjon eller vil hans utspill svekke den viktige diskusjonen innad i partiorganisasjonen? Jeg frykter det siste. Dette fordi at Moxnes ikke stiller spørsmål til diskusjon om valgnederlaget, men kommer med konklusjonene, allerede før diskusjonen har begynt. Det svekker demokratiet.
Moxnes har leda valgkampen i 2013. Rødt har gjort et dårlig valg. Litt ydmykhet er ikke å forakte i en slik situasjon. Det er for lettvint å bare snakke om annet enn egen innretting og innsats.
Jeg har ikke en konklusjon om årsakene til valgnederlaget, og håper at medlemmene i Rødt vil utnytte sine rettigheter framover mot partiets landsmøte til en fordomsfri debatt om veien videre for Rødt.
Rødt er dessverre ikke et parti med et avklart forhold til demokrati og er åpent for bruk av de fleste herskerteknikkene som er vanlig i borgerlige organisasjoner. Slik kan ikke sosialismen/kommunismen bygges. Sosialismen/kommunismen og organisasjonene som skal bidra til slike endringer må ha en dyp respekt for den menige innbygger og det menige medlemmet. Det stiller helt andre krav til demokratiske metoder enn borgerlige ledete organisasjoner hvor tradisjonen er at lederne skal styre og de menige skal utføre ordre.
Geir Christensen
medlem av Rødt
Tuesday, September 24, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Borgerlig var det før, borgerlig er det nå
Krigsregjeringa sammen med deres støtteparti Rødt gikk på en smell og må overlate regjeringsmakta til en annen borgerlig fraksjon.
Angrepene på folks rettigheter vil fortsette, Nato-medlemskapet fortsetter, kapitalismens ødeleggelser av jorda og forholdene mellom mennesker vil fortsatte å bli ødelagt.
De borgerlige partier har velta seg i beskrivelser av hvor demokratisk og fritt dette samfunnet er. Opp mot dette har Tjen Folket ført en aktiv kampanje som har påpekt at dette er borgerskapet stat, et borgerlig diktatur og ikke et demokrati for folket. Bryt med systemet – boikott valget
Det partiet, som kaller seg Rødt, som sjøl beskriver seg som opprørsk og radikalt har tatt del i denne skjønnmalinga av systemet og de har inngått en fast allianse med krigsregjeringa.
Rødt har hausa opp hvilke endringer som en representant skulle kunne gjennomføre på Stortinget: «– Jeg er forberedt på å komme inn, men det er ikke meg det blir tungt for hvis jeg ikke gjør det. Det er alle dem som ikke får jobb, og alle dem som forelsker seg i Afrika eller Asia, men som ikke får ta med partneren sin til Norge, sier Moxnes…» Han lover folk jobb og at kjærester skal få oppholdstillatelse hvis han kommer inn på stortinget. Det er ikke bare klassisk borgerlig overbudspolitikk, men gjør at unge aktivister i Rødt gir uttrykk for at verden nå går under. Vi får håpe at dette bare er ville overdrivelser.
Førstekandidatene for Rødt i Troms Jens Ingvald Olsen sier det dagen etter valget slik: «Takk til alle som har stått på for miljøet, fellesskapet og humanismen! Det gikk likevel til iceing. Da blir det 4 år der folket må ut og aktivisere seg igjen.» Med andre ord så har folk sluppet å aktivisere seg i 8 år. Sånn tale har ingenting i et revolusjonært parti å gjøre.
På nettsida til Rødt står det dagen etter valget: «Om to år er det nye muligheter.» Med andre ord så er det valg som teller for Rødt. Et revolusjonært parti har helt andre målsettinger, et revolusjonært parti ser på det å få folk inn i kommunestyrer og storting som et redskap og ikke som målet.
Etter et elendig valgresultat for Rødt går nå leder Bjørnar Moxnes ut i klassekampen og ønsker ta oppgjør med gammelt tankegods. Framover vil han bygge allianser med krigshisserene SV og AP. - ”Me er ikkje noko kommunistparti. Me er eit sosialistparti, eit radikalt arbeidarparti. Men me må endra folk sitt inntrykk av Raudt, seier Raudt-leiar Bjørnar Moxnes.” For Tjen folket er dette ikke noen overraskelse. Verken at Rødt ikke er et kommunistparti eller at partiet gjør det dårlig i valget. Eller for den slags skyld engster seg over hvilke inntrykk de gir folk.
- ”Eg har i valkampen møtt fleire veljarar som kom bort til meg, og som har sansen for oss, men som spør om me er for demokrati, om det framleis er sånn at me er for væpna revolusjon.” Vi skjønner at for en som ikke er ideologisk forankra kan det være ubehagelig å svare på spørsmål om skumle ord som sosialisme og kommunisme. Det er lettere å si dette har ingenting med meg å gjøre en og faktisk studere historia og lære av den.
Tjen folket har skrevet analysen «Hvor går Rødt?», der vår konklusjon den gangen var at Rødt ville utvikle seg til et reint sosialdemokratisk parti. Den har vist seg rett.
Det virker nå som om Rødt kun skal ha som eksistensberettigelse å prøve å skaffe Moxnes en plass på Stortinget. Venstreelementene i Rødt vil bli valsa over for å få dette til.
Det nye partiet som faktisk kom inn på Stortinget, MDG, avslørte systemet ved å erklære seg som blokkavhengige og fikk gjennomslag for at det var en mulig posisjon.
Tjen Folkets boikottkampanje har vært vellykka, vi har fått mange nye kontakter å bygge et virkelig radikalt alternativ på.
Tjen Folket
Post a Comment