Monday, September 2, 2013

Velstående først i køen?

Subsidiert utbygging av private omsorgsboliger på Skoklefall?

Utbyggingen av Skoklefallåsen har vært omstridt. Det er et dyrt og vanskelig sted å bygge omsorgsboliger samt ligger midt i en av våre viktigste 100meters-skoger. I juni ble omregulering til «Offentlig eller privat tjenesteyting (Omsorgsboliger og dag-/aktivitetssenter)» vedtatt av kommunestyreflertallet. De 8 hastende omsorgsboligene og dag-/aktivitetsenter kunnet vært bygget mye billigere og raskere på E-verkstomta, men det har byggekomiteen med representanter for FrP, H og AP trenert. Det merkelige var at område som ble regulert til omsorgsboliger var tre ganger så stort som kommunens aktuelle planer.

Nå kommer årsaken fram: Ca 2/3 av tomta skal leges i markedet for å finnansiere de 8 boligene og dag-/aktivitetssenteret.

Det betyr privat utbygging av omsorgboliger som plasseres rett ved kommunens aktivitetssenter. Hva dette betyr for kommunens omsorgstilbud står det ikke et ord om.

Vil kjøpesterke privatpersoner kunne handle seg til forrang på kommunale tjenester?

Hvis disse omsorgsboligene ikke omsettes i det frie markedet, men skal kommunalt tildeles – hvorfor selge og påføre kommunen ekstrutgifter på å betale private utbyggere profitt istedenfor å bygge selv?

Hvis inntekter er formålet med salget, hvorfor reguleres område først til omsorgsboliger for deretter å bli solgt? Det gir kommunen lavere inntekter.

At Høyre ønsker at velstående skal komme først i køen, er ikke spesielt overraskende. At AP har samme politikk i praksis bør de kanskje spørres om. Nesodden APs program  side 7:
"Unngå privatisering og konkurranseutsetting av sentral kommunale oppgaver som helse, omsorg og skole." Det er kanskje ikke verdt papiret det er skrevet på?

Reguleringsplanen som er vedtatt har nokså konkrete anslag på byggeomfang osv. Kjenner leder av plankomiteen, Erik Adland, intressenter som har planer for området?

Vedtak uten noen som helt vurdering av konsekvensene er uryddig. Det styrker mistanken om at det finnes planer på bakrommet som allmenheten ikke får høre om.

Geir Christensen
Rødt

No comments: