Sunday, August 13, 2017

"Fredsnasjonen" Norge

Anders Korslund Eriksen (18) er fra Jessheim og  elev ved Jessheim videregående, Aktiv i Rødt Ullensaker og tidligere Landstyrerepresentant i Rød Ungdom.
Gjesteblogger Anders Korslund Eriksen - 4 kandidat for Rødt i Akershus

Mange har et bilde av Norge som en ledende fredsnasjon i verden i dag, men dette er langt fra sannheten. Norge er blant landene som oftest deltar i krig.
I Libya var det også vi som bombet mest. Vi ble fortalt at vi bombet for demokrati og menneskerettigheter, og Stoltenberg bemerket til og med at det var ‘’utmerket trening’’ for luftvåpenet. Resultatet har heller blitt kaos, stor oppslutning om IS, og en stat som faller fra hverandre. Dette er bare et av de nyere eksemplene på de aggressive “out of area”-operasjonene NATO har utført. Begrepet out of area refererer til operasjoner gjennomført utenfor NATO’s områder. Siden 1990 har Norge deltatt i en rekke slike kriger: Gulfkrigen mot Irak i 1991, invasjonen av Somalia i 1993, Bosnia-krigen i 1993-95, Kosovokrigen i 1999, Afghanistankrigen i 2001 fram til i dag, Irakkrigen 2003-2011, og krigen mot Libya i 2011. I dag er vi også involvert i den syriske borgerkrigen, selvom regjeringen ikke vil si hvilke opprørsgrupper Norge støtter. Norge er også en krigsprofitør, gjennom at vi er en av de største våpeneksportørene i verden. Vi selger våpen både til terrorregimet i Saudi-Arabia, og et stadig mer autoritært Tyrkia, og tar ikke ansvar for at disse våpnene kan bli brukt til å begå krigsforbrytelser. Et samlet Storting gikk inn for kjøp av de nye F-35 jagerflyene, noe som ikke bare vil koste skattebetalerne flere hundre milliarder, men forsvarsministeren slår også fast at vi med dette kjøpet forplikter oss til nye ‘’operasjoner’’. Vi skal altså stille opp på enda flere kriger. Norge må få en selvstendig forsvarspolitikk, og jobbe
for å fremme folkeretten, fremfor å undergrave den slik vi gjør i dag. For å kunne gjøre det er vi nødt til å trekke oss ut av NATO. Som et alternativ bør vi jobbe for en reell forsvarsallianse mellom de nordiske landene. Vi er også nødt til å stoppe alt våpensalg til områder i krig og konflikt, og arbeide for forbud mot atomvåpen.

No comments: