Thursday, August 10, 2017

Sovebyutvikling - eller?

Høyre og Arbeiderpartiet styrer Nesodden kommune sammen. Både lokalt og på Stortinget er de

Nesodden har mistet bl.a:

Heldøgns legevakt og sengeposter  er plassert i Ski på tross av sterkt lokalt engasjement for å få døgnlegevakt hjem.
Den lokale banken er nedlagt og for noen tjenester (bl.a for å sette inn kontanter) må man reise langt.
Kommunestyret solgte  e-verket og nå må hjelp hentes fra Vinterbro for tjenester. Det er ikke kommunen, men private eiere som bestemmer utbygging.
Lensmannskontoret er nedlagt som del av noe stortingspolitikerne har valgt å kalle «nærpolitireformen». Hva som er nært med å måtte reise til Ski for pass og andre tjenester sier ikke regjeringen noe om. Heller ikke å ha politi noe sted i Follo/Østfold som kanskje kommer når du ringer.
Postkontoret på Tangen er nedlagt og post i butikk er nedlagt på Fagerstrand.  Å få ut en pakke krever reising for mange.
Ligningskontoret er flyttet til Ski. 
Det lokale båtselskapet er borte. Ruters anbudsvinner holder til i Stavanger. Mulighetene for lokal påvirking er blitt mye mindre.

Dette er ikke noen naturlov. Det er en politisk villet utvikling hvor «markedet», d.v.s. store konsern bestemmer ut fra sine profittmotiv. Svært ofte står det i motstrid til hva som er ønskelig for utviklingen av et lokalsamfunn. 
sterke sentraliserings og privatiseringspartier.  De går i spissen for å overlate styringen til «markedskreftene».  For Nesodden betyr  dette sovebyutvikling med flere og flere innbyggere, men dårligere tilbud om arbeid og service.


Høyre og Arbeiderpartiet, som styrer sammen på Nesodden, er den viktigste garantisten for at profitt går foran lokale behov.

 Innbyggernes behov først

 Samfunnsutviklingen kan styres av innbyggerne. Samfunnsbehov kan settes foran profitt.

Rødt vil:
- Utvikle Nesodden til en allsidig kommune. Det  vil innebære etablering av mange nye arbeidsplasser. Kultur- og kunstnerprosjektet på Sandvold er et eksempel på hvordan kommunen kan støtte opp om å utvikle lokale initiativ. Å skaffe næringstomter til overkommelige priser er vanskelig. Eiendomsspekulasjon er det viktigste hinderet for utvikling av lokalt næringsliv.
- Regulere tomter til næringsformål og kontrollere at de faktisk bygges ut for det.
- Kreve utbyggingsavtaler som gir rimeligere pris/leie for næringslokaler og rimelige boliger
- utvikle næringsbygg innrettet på å samle enpersonsforetak og småbedrifter
- Få utarbeidet en plan for næringsvirksomhet knyttet til kystkultur og turisme
- Arbeide for å få universitetet i Ås til å etablere avdeling på Fagerstrand og legge til rette for annen maritim virksomhet
- Ha en aktiv politikk for å beholde/hente hjem viktige tjenester som legevakt, lensmann, post, bank, e-verk og båtdrift.
- Å utvikle skolekretsene til mer levende samfunn med flest mulig tilbud i gangavstand (arbeidsplasser, skole, barnehage, omsorgsboliger, lege, butikk, serveringssted osv.) Det gir mer levende samfunn enn å samle  det meste rundt Tangen sentrum.

Nesodden Rødt





No comments: