Wednesday, August 16, 2017

Problemet er utbytting

Stener Vogt(62) er en av Rødts kandidater til stortingsvalget i Akershus. Han bor med kone på Nesøya i Asker og har to barn. Av utdanning er han sosionom med en master i internasjonal helse og sosial arbeid. Han har arbeidserfaring fra kommunalt arbeid med funksjonshemmede, rusmisbrukere og i dag med enslige mindreårige flyktninger. Internasjonalt har han jobbet med beskyttelse av barn i kriser og konflikter i 20 år. Bildet er fra oppsetting av telt for barnehjem etter jordsjelvet på Haiti i 2010.
Gjesteblogger: Stener Vogt

Utbytting av det globale sør har skapt og opprettholder ulikheten i verden. Denne ulikheten fører til sviktende næringsgrunnlag gjennom klimaendringer og konflikter, noe som igjen fører til flyktningestrømmer. Den eneste måten å redusere antall flyktninger i verden på er å sikre en rettferdig fordeling av ressursene.
Hver dag tas det ut verdier tilsvarende 14 000 helsearbeidere ut av Afrikanske land.

I dag avgjøre hva som gir økonomisk gevinst hvordan resursene fordeles og brukes. Dette medfører en utbytting av de fornybare og forbruk av de ufornybare resursene. Det må ikke være slik at økonomien bestemmer hvordan menneskene har det, og ikke menneskene som bruker økonomien til en bedre fordeling. Dette skjer fordi den økonomiske makten kontrolleres av noen få, som tenker egen utbytte og ikke fellesskapet som vil tenke velferd for alle.

Skal menneskene ha en framtid må kontrollen av ressursene tas fra de få, for å kontrolleres av fellesskapet. Det er den eneste måten jakten på profitt kan stanses. En bærekraftig utvikling er derfor helt avhengig av et sosialistisk system.

Rødt er det eneste partiet som kan bidra til bedre fordeling av verdens ressurser, både mellom de industrialiserte landene og minst utviklede landene i dag og mellom nåtid og fremtid.

No comments: