Wednesday, September 12, 2018

Barnefattigdom - det nye moteordet?

Gjesteblogger Christine Tetlie


I kommunestyremøte på Nesodden 5 September 2018 sto barnefattigdom på agendaen.I lengre tid har det vært mye snakk om barnefattigdom i den offentlige debatten.Og snakk var alt det ble til i Nesodden kommunestyre også.

Fine formuleringer løser ikke problemene til de som ikke har penger til å delta i felleskapet .Fine formuleringer løser ikke de skader som skapes i en liten barnekropp når foreldrene ikke har råd til sunn mat..Et konkret forslag fra SV og Rødt om at barnetrygden ikke skal trekkes fra i sosialstønaden på Nesodden, ble nedstemt. Selvsagt! Det sørget koalisjonen Høyre / Ap, med FrP på slep, for. Resten av kommunestyret Venstre MDG SV og Rødt stemte for å la barnetrygden gå til den den er ment til nemlig barnet. Å trekke fra barnetrygden når sosialstønaden beregnes, er å gjøre fattige barn enda fattigere. Og Nesodden kommunestyre har myndighet til å endre denne hjerteløse praksisen. Det er viljen det står på. Det politiske flertallets vilje. Og denne viljen er dessverre ikke til stede.

Barnetrygden er den ytelsen som fratas en av de de aller aller mest vanskeligstilte i Norge: Sosialhjelpsmottakere,dvs :du som har blitt syk, mistet jobben, er i en livskrise eller andre hendelser som har bidratt til at du trenger litt hjelp på veien i ditt liv. De veiledende sosialsatser på Nesodden ligger langt under SIFO normen av hva som skal til å ha et anstendig livsopphold, og beløpene gitt til ekstrautgifter er meget lave. Tatt i betraktning at vi har opplevd en høy prisstigning på mat,da spesielt melkeprodukter og grønnsaker blir det ikke så lett å få husholdningen til å gå rundt med et allerede magert budsjett. 

Så hvordan løses barnefattigdommen best? Jeg tror det er så enkelt som å begynne med en ting først. Bedre økonomi. La barnet og dets familie få lov å beholde barnetrygden til barnets  utgifter. La barnet ha den tryggheten å vite det er litt ekstra der til han eller hun ,kanskje en bursdag, reisepenger et kinobesøk alt dette som koster så lite, men betyr så mye spesielt for de som ikke har råd å være med. Barnetrygden er som kjent ikke begrenset oppover. Du kan være aldri så velstående, du mottar barnetrygd uansett. Dermed blir fradrag av barnetrygden i sosialstønaden enda en snedig måte å ta fra de fattige og gi til de rike på. La ALLE Nesoddens barn få muligheten til å delta i det sosiale livet! Ingen barn skal måtte avstå fra aktiviteter sammen med andre barn fordi familien ikke har råd til utstyr, deltageravgift eller pene klær. La barna få litt likere forutsetninger. 

Med vennlig hilsen 
Christine Tetlie

Ps! Jeg vil oppfordre politikerne i Arbeiderpartiet Høyre og FrP å prøve å leve på sosialstønadssatsene Nesodden kommune anvender. LYKKE TIL!

Hvis det blir for hardcore, les boka "Ulikhetens pris" av Richard Wilkinson og Kate PickettDen viser hvorfor likere fordeling er bedre for alle

No comments: