Monday, September 24, 2018

Boligstrategi for Nesodden: To spørsmål til ordfører Wichholm

Ordfører Wickholm hevder at han ønsker bred offentlig debatt. Konkrete svar og tydelige standpunkter glimrer  imidlertid stort sett med sitt fravær.  Uten fremlagte fakta og klare standpunkter er det ikke mulig å få til noen reell debatt. Skinndebatt er ingen tjent med. Derfor stiller Rødt disse to konkrete spørsmålene til ordføreren:

  1. Vil Arbeiderpartiet sette en maksimal grense for hvor stor utbygging Nesodden skal tillate årlig? 
Til kommuneplanen foreslår Arbeiderpartiet 150 boliger, men det skal være cirka og inneholder ingen øvre grense. Realitetene framkommer i kommunens egne beregninger hvor følgende tall står:
 
Skal  ordførerens utsagn «samtidig kan vi ikke bygge ned alt vi er glad i og som gjør det godt å bo her» være troverdig, trenger vi tydelige svar her.

  1. Hvilke konkrete tiltak ønsker Arbeiderpartiet å iverksette for sosial boligbygging?

Plan for sosial boligbygging er forlengst utarbeidet, men uten at det har gitt konkrete resultater. Rødts forslag om at det i alle byggeprosjekter skal inkluderes boliger med rimelige tomter, husleieregulering og gjenkjøpsrett blir jevnlig nedstemt i kommunestyret. Det er ikke festtalesnakk vi trenger. Det som må til, er gjennomføring av Sosial boligplan. Men hver eneste nybygde bolig selges til markedspris. I 2017 steg boligprisene på Nesodden med nærmere 11 prosent og ligger nå nær opp til Oslo-priser. Dermed er store grupper av Nesoddens innbyggere utestengt fra boligmarkedet. For markedet tar ikke sosiale hensyn!

Sosial boligbygging på 1900-tallet handlet om å bygge og selge boliger betydelig under markedspris. Det ble gjort i samarbeid mellom boligsøkende, kommune og stat og handlet om billige/gratis tomter m.m., holde spekulanter unna bygging, billige husbanklån og skattefritak. De var husleieregulert slik at boligene forble billige for kjøper 2, 3 osv. Vil AP gå for å gjeninnføre slik politikk?


Nesodden Rødt
Kjellaug Myhre
Geir Christensen

No comments: