Tuesday, November 10, 2020

Det er nå vi trenger en sterk og aktiv kommune.

Vi ser i dag en økning i skadelig ensomhet og vi ser at følelsen av utenforskap bre om seg ved at mennesker mister følelsen av å høre til. Mange har mistet jobbene sine, fritidsaktivitetene har blitt stengt ned, og sosiale arenaer er fjernet. Alt med et bakteppe av frykt.

For oss i Rødt vil det være viktig at budsjettet for 2021 løser de utfordringene vi står i. Vi gikk inn i 2020 med en allerede stram økonomi, klimakrise, utrangerte skolebygg, fraværende ungdomstilbud, og marginale rammer for helsetjenestene.

Rødt mener vi nå må satse på felleskap og solidaritet. Dette er ikke det budsjettet hvor vi skal ha fokus på å sette av midler til fremtidige investeringer.

Vi vil jobbe for økt satsing på psykisk helsevern, økt satsing på hjemmetjenestene, økt satsing på skoler og barnehager, og økt satsing på ungdomstilbudene. Det er fantastisk å se hva en frivillig får til ved litt tilrettelegging fra kommunen. Vi vil jobbe for enda bedre tilrettelegging gjennon en profesjonell utekontakt som kan koordinere dette samarbeidet.

Budsjettforslag feil vei

Kommunedirektørens budsjettforslag for 2021 ser tilsynelatende ut som en videreføring av dagens drift. I virkeligheten innebærer forslaget vesentlige kutt i velferdstilbud. Dette er noen eksempler:

  • Sosialhjelp skal kuttes på tross av økende arbeidsløshet

  • Psykisk helse får ingen opprustning til å møte økende ensomhet og depresjon som følge av krise og restriksjoner.

  • Utgiftene til de fleste helseområdene (Bl.a. sykehjem, omsorgsboliger og hjemmetjenester) står stille til tross av stor forventet vekst i antall eldre. Det betyr i praksis dårligere tilbud og eller enda mer strengere tildelingssystem.

I krisetider må kommunen øke sin aktivitet, ikke begrense den. Det er derfor feil av kommunedirektørens å gjøre opp budsjett med et overskudd på 21 millioner. . Dette er penger som bør brukes aktivt.

Det er fint, og ganske imponerende at noen også i slike tider, bretter opp ermene, risikerer egen kapital, og satser for å bygge opp bedrifter og næringsliv. All ære til disse. Samfunnet trenger arbeidsplasser og verdiskapning. En av måtene vi som politikere kan legge til rette for dette på, er ved å sørge for at samfunnet opptrer som et inkluderende fellesskap, at vi tar vare på de trygge rammene vi lever under. Om fremtidshåpet forvitrer, kriminaliteten øker, og mental helse ikke tas på alvor og engasjement for miljø dabber av - da blir det ikke særlig fristende å starte næring heller. Også næringslivet har fordel av kommuner med små forskjeller, samhold og solidaritet.

Det er tid for kommunal satsing

Helge Seeser Hoff

Olga Papalexiou


No comments: