Saturday, November 21, 2020

Redusere mulig smittespredning: 5 pårørende – men hvor mange helsearbeidere?

















Strenge regler for å hindre smittespredning er vedtatt. Regjeringen ber oss ikke ha besøk av mer enn 5 mennesker i hjemmet vårt. Disse er svært inngripende tiltak i befolkningens privat liv og individets frihetsrom. Likevel finner regjeringen dette nødvendig for å begrense smittespredning. 

Men hva med de sårbare gruppene, de som virkelig trenger å bli beskyttet fra smitten?

Vi har sett oppslag fra sykehus hvor noen i familien må stå igjen på gangen for at pasienten ikke skal eksponeres for mange mennesker. Men hvor mange helsearbeidere skal behandle samme pasient?   Her er det, så langt vi kan se, ikke satt inn noen tiltak.  Pressede arbeidssituasjoner, få ansatte og mye bruk av deltid og vikarer betyr  at våre pasienter i hjemmetjenesten og kommunens institusjoner lett kan bli behandlet av langt flere enn det vi får lov å slippe inn i vårt eget hjem ellers. 

Rødt tok opp spørsmålet i formannskapet 12 november. Kommunedirektøren var tydelig uforberedt på spørsmålet. Det behandles på nytt 25. novevember.

Rødt vil foreslå:

  • Kommunen skal legge en plan for å begrense antall personer som i løpet av en turnus behandler en pasient. Et mål kan være å komme ned mot samme grense som er i familien – 5. Rådmannen legger fram rapport om dette arbeidet i neste kommunestyre."

  • I omgang med pasienter skal helsepersonell bruke munnbind. Unntak kan gjøres på medisinsk grunnlag.

Smitteveiene

På Eidsvoll er det alvorlig smitteutbrudd på det private sykehjemmet Villa Skar. 22 av 23 beboere og 20 av de ansatte er smittet. Seks beboere er til nå døde. Det viste seg at ansatte på Villa Skar også hadde jobbet på kommunale institusjoner. En ansatte og 2 beboere på det kommunale sykehjemmet er smittet. I et bofellesskap for utviklingshemmede er fire beboere og 2 ansatte smittet.

I Norge har vi «bare» hatt stor smittespredning på 4 sykehjem, hvorav to private. En viktig årsak til at dødstallene hos oss er lave. I Sverige har smitte på sykehjem vært en hovedårsak til høye dødstall. Det er nær knyttet til stor bruk av innleide vikarer, tilkallingsvakter og løse arbeidskontrakter.

Sammenhenger

Det er eldre med sammensatte lidelser som er de mest utsatte. Vi har ikke funnet særskilte tiltak her, hverken i statlige eller kommunale skriv. Kan dette ha sammenheng med anstrengt kommuneøkonomi?

Etter vårt syn er dette nok en grunn til å øke grunnbemanningen og redusere bruken av innleie og tilkallingsvakter.

Tilsvarende utfordringer, for å hindre smittespredning, finnes i våre barnehager.

Se ellers:

https://www.vg.no/nyheter/i/OQgqeb/krever-strakstiltak-etter-sykehjemsutbrudd-jeg-er-forbannet?fbclid=IwAR0wldKGDGIvmwUeGApRUNhIME63TxSvNqsUaD6mqblUUdGfuX3g58uYYS8

Geir Christensen


No comments: