Vi hører om skolenedleggelser og budsjettunderskudd over hele landet. Oftest fra fraflyttingskommuner. På Nesodden er det motsatt: Vi har tilflytting og ingen nedleggelser. Men vi har slitne skolebygg og mangel på sykehjemsplasser osv. En kommune med manglende ressurser til å investere og mangel på midler til drift, særlig eldreomsorgen er kommet bakpå.
Kommunene , sammen med NAV, kan sies å være bærebjelken i det norske velferdssystemet Når kommunene bevisst og systematisk settes ute av stand til å utføre sine sammfunnsoppgaver forsvarlig, er det en undergraving av hele velferdssystemet. I mange år har kommuneneNorge fått redusert sine skatteinntekter samtidig som de har fått pålagt en rekke nye oppgaver.
Nesodden Rødt mener at vi skal ha gode skoler, nok plasser i omsorgsboliger ogsykehjem samt gode barnehager, skoler og helseinstitusjoner og ansatte nok til å gi gode tjenester. Vår oppgave (som lokalpolitikere) er ikke å redusere velferden, men å skaffe kommunen nok inntekter. Vårt hovedkrav er å la kommunene beholde mer av skatteinntektene. For å få til dette fremmet vi følgende forslag til kommunebudsjettetfor 2024:
"Eldreomsorg i krise
Nesodden kommune forventer en vekst i antall eldre over 80 år fram til 2028 på 42%. Det stiller store krav til bl.a. hjemmetjenestene, sykehjem og demensomsorg som vi ikke har noen mulighet for å klare innenfor de budsjettrammer som Stortinget gir oss. Kostnadsøkningen, dersom vi skal opprettholde tilbudet på det nivået vi har i dag, vil være nærmere 100 millioner årlig. Det er akutt for kommunen å utvide hjemmetjenester, sykehjemstilbud og demensomsorg. Vi ber om at statsbudsjettet for 2025 justeres slik at kommunene får beholde så mye skattepenger at vi kan opprettholde nivået på eldreomsorgen. En god eldreomsorg er en av bærebjelkene i velferdskommunen. Vi vil ha et samfunn hvor vi kan være sikre på at kommunen stiller opp med hjemmetjenester så man kan bo hjemme og med institusjonsplass når det blir nødvendig. Uten dramatiske grep vil denne tryggheten være borte om få år.
Forslaget fikk 6 stemmer (SV og Rødt)
2.Nesodden kommune har fått økte utgifter som følge av Stortingets beslutninger
Kommunens strømregning økte fra 16,9 mill. kr i 2021 til 29,2 mill. kr i 2022. Økingen på over 12 millioner ser ut til å bli varig. Dette er et direkte resultat av Stortingets beslutning om å legge strømmen vår ut for salg i det europeiske markedet. Vi ser det som naturlig at Stortinget tilbakefører disse kostnadene til kommunen, enten gjennom et særtilskudd eller som en kommunal strømstøtte.
Ordfører får i oppdrag fra kommunestyret å reise (stille) dette spørsmålet overfor regjering og Storting
Forslaget fikk 6 stemmer (SV og Rødt)
Til det siste forslaget kan det bemerkes at strømbetalingene for det meste går til staten og offentlig eide kraftselskap.
Høyre var det eneste partiet som argumenterte mot forslagene. Deres konklusjon var at vi må greie oss med det vi får.
Ved alle statsbudsjett er det kamp om kronene. Stortinget løpes ned av lobyister. Alle sloss for en bit av kaka. I kommunenorge er det sterke krefter i gang for å få økt vår andel av kaka. Kommuner med alle slags politiske ledelser snakker med store bokstaver. På Nesodden høres knapt et pip.
Vi vil prøve å få til krav til statsbudsjettet i år også. Kan du bidra til at Nesodden prøver å få bedret sin økonomi?
Siste: Mens Nesodden har stått på sidelinja, har et massivt press fra øvrig kommune-Norge resultert i at regjeringen har gitt 5 milliarder ekstra til kommunesektoren, noe som for Nesodden betyr ca 16 millioner.
No comments:
Post a Comment