Wednesday, November 5, 2008

Follobanen: Utfordringene nå

Rødt gratulerer aksjonen for dobbeltspor mellom Oslo og Ski med seier i første runde. Med 50 millioner over statsbudsjettet til planlegging er arbeidet i gang. Nå gjenstår 2 utfordringer:
- Å få bygget en moderne jernbane.
- Å få bygget den raskt.
sier leder i Akershus Rødt, Geir Christensen.


Oslo- Ski er starten på europaforbindelsen med jernbane. Den må derfor bygges som starten på å knytte Norge til det europeiske høyhastighetsnettet. Med reisetider på ned mot 3 timer til København og 5 timer til Hamburg vil en moderne høyhastighetsbane ta store deler av flytrafikken og konkurrere trailerne ut av E-6. Den traseen som velges nå vil bli liggende i hundre år. Får vi ikke kurvatur, stigningsforhold og tunneldimensjoner som tåler minst 300 km i timen vil strekningen være foreldet før den er ferdig. Lysaker-Asker er et tragisk eksempel på det, tilføyer han. Rødt oppfordrer dobbeltsporkampanjen og kommunene i Akershus og Østfold til å inngå et samarbeid med ordføreren i Gøteborg, Gøran Johansson, som lenge har deltatt i en tilsvarende kampanje i Sverige.


Med sprengt kapasitet og stor trafikkvekst haster det med det nye dobbeltsporet. Det må derfor bygges parallelt med Lysaker-Asker og ikke utsettes til dette er ferdig. Oppstart med Ski stasjon må komme fort, avslutter han.

No comments: