Wednesday, June 24, 2015

Er der når du trenger det

Gjesteblogger: Kjellaug Myhre

Det kan virke som om kommunen gjør som den vil, helt uavhengig av hvem som er valgt til å styre. Forskjellene kan være vanskelig å få øye på. Det er ikke likegyldig hvem du velger.
Når det saker blir akutt,  kommer ofte lokale aksjoner og krav. De kan presse fram endringer. Men det er lettest hvis det er noen i systemet som støtter deg opp. Det er rollen Rødt har. Her er noen eksempler:

Brannsikring av Fjellstrand skole

Fjellstrand skole hadde hatt pålegg om utbedring av brannfeller fra i alle fall 2005. I 2012 tok FAU opp saken og innkalte politikerne til oppvaskmøte for å få fart i arbeidet med å montere branntrapp med mer. Alle sa ja og ha. Rødt tok saken og fremmet interpellasjon om at branntiltak måtte utføres straks. Det fikk bare 4 stemmer. Ordfører Sandbergs forslag, som ikke angav noe tidsperspektiv ble vedtatt. Men vi bidro til å skape trykk som etter hvert fikk tiltak på plass.

Gang- og sykkelveier

Rødt stilte forslag om å fornye Trafikksikkerhetsplanen vår i løpet av 2013. Det ble nedstemt av AP, H og Frp. Underveis har vi prøvd å sette fokus på trafikksikkerhet og løfte temaet. Nå kommer en plan som er lite konkret. Rødt er pådriver for å få konkrete tidfestede tiltak.
Barnehagestapping

Når rådmannen foreslo å øke antallet barn i storbarnavdelingene fra 24 til 28 reagerte ansatte og foreldre. Det ble skarpe debatter om kvaliteten i barnehagene og arbeidsforholdene for ansatte. Resultatet var at kommunestyret avviste forslaget etter vedtaksforslag fra Rødt og Høyres Constance Elmenhorst.
Legevakt

Rødt har etter evne støttet opp de lokale aksjonene for å få døgnlegevakt tilbake til Nesodden. I kommunestyret har vi fremmet forslag om å hente døgnlegevakta tilbake og har vært initiativtaker til fellesforslag og fellesopptreden fra de 6 partiene som ønsker døgnlegevakta tilbake.
Tariffavtalen til lærerne

Våren 2014 var lærerne i streik. En aggressiv arbeidsgiver ville ha redusert de sentrale, landsdekkende avtalene. Ordføreren på Nesodden støttet arbeidsgiverne. Rødt tok initiativet til at kommunestyret som ansvarlig arbeidsgiver for lærerne på Nesodden skulle be Kommunenes Sentralforbund om å trekke de aggressive kravene. Vi fikk ikke flertall, men klarte å få fram at kommunestyret vær svært delt i sitt syn og bidro til å svekke arbeidsgivernes offensiv.
Boikott av israelske varer.

Palestinakomiteen har samlet over 1000 underskrifter for kravet om å boikotte israelske varer fra okkuperte palestinske områder. Rødt reiste saken i kommunestyret og fikk flertall for at kommunen ikke skulle kjøpe israelske varer så lenge okkupasjonen fortsetter.
Bergerskog – biologisk mangfold
Når naboene protesterte på nedbyggingen av Bergerskog, bestilte egen rapport til kr 20 000,- for å påvise feilinformasjon fra utbygger . Utbygger gav inntrykk av at skadevirkningene for det biologiske mangfoldet var små, mens naboenes inngripen påviste svært store skadevirkninger i en av våre verdifulle biotoper. Rødt har ligget på saken siden. Når AP, H og Frp satte alle miljøhensyn til side tok vi initiativet til lovlighetskontroll hos fylkesmannen. Der fikk vi medhold i at vedtaket var ulovlig. Nå har flertallet prøvd seg på nytt med samme vedtak og ny lovlighetskontroll foreligger. Kanskje kan et miljøovergrep stoppes.
Sykehjemsplasser

I vår ble mangelen på sykehjemsplasser akutt. Kommunestyreflertallet med AP og Høyre i spissen var så tøffe på innsparingene sine at situasjonen ble uhåndterlig med økende regninger fra A-hus for pasienter kommunen ikke klarte å ta imot og mange sykehjemspasienter på legd i andre kommuner. Rødt interpellerte og presset fram rask åpning av ny avdeling på Nesoddtunet.


No comments: