Tuesday, June 16, 2015

Giftig torsk


Aldri før har kvikksølvnivået i torsken i Indre Oslofjord vært høyere. Mattilsynet advarer gravide, ammende og små barn mot å spise torsk fra området. Samtidig prøver en del av miljømyndighetene å bortforklare at det har sammenheng med giftdumpingen på Malmøykalven.
De årlige internasjonale rapportene bestilt av Miljødirektoratet, utført av NIVA, viser følgende når det gjelder forurensningssituasjonen i Indre Oslofjord:
Kvikksølvnivåene i torskefilet har økt kraftig (50%) siden 2006Det kreftfremkallende stoffet kadmium i torskelever har økt kraftig siden 2006 De giftige, tungt nedbrytbare klorforbindelsene PCB i torskefilet har økt kraftig siden 2006 Indre Oslofjord er høyest i landet for en rekke nye miljøgifter: PBDE, PFAS, PFOSA, HBCD, SCCP, MCCP, BPA, TBBPA.
Hva har skjedd?
For å få til utbyggingen i Bjørvika, fikk Oslo Havn lov av flertallet i Nesodden kommunestyre å dumpe slammet de gravde opp fra Havnebassenget, i sjøen ved Malmøykalven rett på andre siden av Bunnefjorden.  
En stor lokal aksjon prøvde å forhindre giftdumpingen fordi de fryktet at det ville spre miljøgifter i stort omfang. For å få tillatelse, ble et helt batteri av tilsynsmyndigheter mobilisert for å forklare at det ikke var risiko ved prosjektet . Men enigheten om det blant forskere var ikke så stor som lederne deres gav uttrykk for. Mange vegret seg for å uttale seg offentlig. Ettersom forskningsinstitusjonene lever av oppdrag de får fra de store aktørene, slik som Oslo Havn, er det tydelig at frykten for å gi kritiske synspunkter på ønsker fra oppdragsgiverne, har blitt stor.
Også her har det fått utvikle seg et system hvor bukken passer havresekken.
Imidlertid har de iherdige aksjonistene nå sannsynliggjort sammenhenger. En stygg virkelighet kommer fram:En pengesterk utbygger har gjort store skader på miljøet for å spare kostnader. Profittjaget er den store drivkraften bak miljø-ødeleggelsene. 

No comments: