Sunday, April 26, 2020

Sannheten om bemanningen på Nesoddtunet?


Ansatt på Nesoddtunet har igjen klaget over arbeidspress og uforsvarlig bemanning. Leder Sylvi Bruflat har benektet dette og lagt fram en forvirrende mengde tall (Amta 23/4) som er lite egnet til å se om Nesoddtunet er forsvarlig bemannet eller har bemanning som ligner på andre sykehjem. Vi trenger fakta og sammenlignbare tall.


Av AMTA framgår det at dagen etter Korona var påvist var det tre sykepleiere på vakt – som vanlig. Da må en forstå det slik at Bruflat mener Koronasmitte og 9 i isolat ikke krever noen ekstra bemanning. Mer konkret var situasjonen slik i helgen:
1 sykepleier på korttidsavdeling med korona som ikke kan forlate avdelingen. En «toppen-vakt» med overordnet ansvar. Han skulle egentlig begynne etter helgen, men ble oppringt for å gå inn i på kort varsel. Han er nyutdannet lege som skal gå i praksis på Nesoddtunet. Legeutdanningen er svært forskjellig fra sykepleie og han var ukjent med rutiner og utstyr på Nesoddtunet og hadde ikke opplæring som er nødvendig. Planen var at han skulle ha eneansvar for henholdsvis 90 og 106 pasienter. Nesoddtunet blir ofte beskrevet som et B-sykehus med pasienter med mange og tunge diagnoser.

Bruflat finner dette forsvarlig. Sykepleiere på Tunet klager over urimelig arbeidspress.

Ansvaret for at forholdene er forsvarlig er arbeidsgiver – kommunestyret.

På Oslo kommune sine hjemmesider har alle sykehjem lagt ut sine bemanningstall nøyaktig fordelt på kategorier. Jeg vil her bruke Majorstutunet som eksempel fordi det var sykehjemmet som lignet mest på Nesoddtunet. Det har 132 senger mot Nesoddtunets 122, men ingen korttidsavdeling som stiller spesielt høye krav til kompetanse.

Rødt ber i kommunestyremøtet på onsdag ordfører legge fram:

- Tall over bemanning på Nesoddtunet over samme lest som Oslo bruker og at Nesoddtunet sammenlignes med Majorstutunet.

Da tallene fra Bruflat blir bestridd er det ønskelig med dokumentasjon.

- Bemanning etter yrke på de forskjellige skiftene dag, kveld og natt – hverdager og helg og gjerne sammenlignet med tilsvarende sykehjem i Oslo eller Follo.

Uten sammenlignbare og forståelige tall vil det for kommunestyret være vanskelig å ivareta sitt arbeidsgiveransvar.

Geir Christensen

PS: Tallene som er lagt inn for Nesodden er de som kommunestyret fikk oppgitt i januar.


No comments: