Wednesday, April 15, 2020

Satsing på næring? Velkommen etter til AP



Rødt har lenge ment at det viktigste klimatiltaket vi kan gjøre på Nesodden er å få etablert mange nye arbeidsplasser og på den måten redusere pendlingen og klimautslippene. Over 70% av utslippene kommer fra trafikk. Reduksjon i utslippene ved overgang til elektrisk framdrift er bra, men bidrar kanskje til halvere utslippene – i aller beste fall. Kortreist – at mange flere kan gå eller sykle til jobben – er det primære. Et kortreist samfunn krever sammenheng mellom boliger, arbeidsplasser, skoler, barnehager, butikker osv.

14. april skriver Jørgen Lorentzen i leserbrev i AMTA om en rekke forslag fra Aps næringspolitiske utvalg om tiltak for å få flere arbeidsplasser hit. De aller fleste er forslag Rødt har fremmet tidligere og som AP har stemt mot. Flere senest på formanskapsmøtet 1. april i år. Vi håper forslagene denne gangen resulterer i et linjeskifte i AP og at næringsutvalget får med seg sin egen kommunestyregruppe.

Her er forslagene Lorentzen legger fram:
Prøve å få statlig etat med 200 til 300 arbeidsplasser til Nesodden.
1 april i formannskapet foreslo Rødt inn i Næringsplanen: Få plan for 500 nye offentlige arbeidsplasser til Nesodden de neste 10 årene. Arbeiderpartiet hadde ingen forslag og var med å avvise Rødt sitt. Kan vi i næringsplanen bli enig om felles formulering?

Skoklefall (Kollen bak Coop) reguleres til næring. Rødt foreslo dette for ca ti år siden, men ble nedstemt bl.a. av AP. I siste kommuneplan ble området regulert til framtidig utbygging «kombinerte formål». «Kombinerte formål» pleier å bety at utbygger satser på det som gir høyest fortjeneste – boliger for velstående. Kan AP være med på å endre den delen av området, som ikke bør vernes av hensyn til biologisk mangfold, til næring?

Tomta som ligger best til rette for en mer omfattende næringsetablering er åpenbart den gamle Statoiltomta på Fagerstrand. Nettopp derfor gikk Rødt imot å omregulere denne fra næringsformål til såkalt «kombinerte formål. Som vanlig ble omreguleringen gjort med Aps stemmer og utbygger utvikler nå reguleringsforslag som i hovedsak handler om 500 til 700 boliger. Senest i høst nektet ordføreren å ta opp vårt forslag i formannskapet om å invitere de næringsdrivende fra fagerstrand brygge til dialogmøte. Vil AP være med på initiativ for å regulere hele eller en vesentlig del av området til næring? Vil AP snu i forhold til ordførers avslag på å invitere de næringsdrivende som nå er i området til dialogmøte for å få fram deres behov?

I sammenheng med Sunnaas etableres et forsknings- og utviklingsmiljø som styrker Sunnaas profil og internasjonale ry. Nettopp derfor foreslo Rødt sørdelen av Sunnaastomta regulert til (helse)næring når Sunnaas ville selge denne for å finansiere ombygging av sykehuset. Den ble med Aps stemmer boligområde. Det toget har gått, men vi diskuterer gjerne områder nært (Dumpa?) som kan legges til rette for helsenæring.

Skuffende lite arealer som er direkte avsatt til næringsbebyggelse. Nettopp Rødt sin gamle kjepphest. «Kombinerte formål blir nesten utelukkende boliger – fordi fortjenesten for tomteeier mangedobles slik. Vi prøvde å få mer enn 1.etasje i de kommende blokkene på Tangentoppen regulert til næring - spesielt med tanke på jobbhotell. Arbeiderpartiet stemte mot. Kan vi samles om regulering av områder til ren næring? Med jobbhotell som et av målene?

Vi ser fram til et konkret og konstruktivt samarbeid for å få disse tiltakene konkret inn i næringsplanen som kommunestyret behandler i slutten av april. Koronakrisen vil sette en aktiv næringspolitikk på dagsorden. Det haster.

Geir Christensen
Rødt

No comments: