Thursday, December 3, 2020

Skal Tangen sentrum bli by

Kommunen har for en tid tilbake engasjert tre arkitektselskaper for å utarbeide ideer for utviklingen av områdeplan for Tangen sentrum. Oppdraget legger til grunn at Nesodden skal ha betydelig befolkningsvekst og at boligveksten nord på Nesodden i første omgang skal konsentreres rundt Tangen sentrum. Slik det beskrives i oppdraget skal Tangen utvikles med «høy tetthet og bymessighet». Ønsker vi å bo i en by?

Boliger

I de tre arkitektskissene er det plassert inn mellom 144 og 240 boliger på skoleområdet og i Kongleveien barnehage. Der tomta til Kongleveien er foreslått til boligbygging er barnehagen flyttet inn på skoleplassen med et ubestemt uteområde. Hvis kommunen virkelig går inn for en slik fortetting og åpner for storstilt utbygging, vil ikke bare uteareal til lek og rekreasjon bli sterkt innsnevret, men Tangen sentrum vil miste sitt grønne preg.


Arkitektkontorer presenterer som regel sine ideer i flotte tegninger. I disse er det tegnet inn flotte gågater og bygninger som svømmehall, kulturhus, ungdomsklubb osv. Og siden «grønn profil» ligger inne i bestillingen er det også tegnet inn mengder av trær .

Et av premissene i planen er utforming av en grønn korridor med varierte vekster som skal krysse hele området fra Tangenten og inn i skogen. Dette kalles pollinerende allmenning!


Ideen er flott, men det er vanskelig å forstå hvordan det lar seg gjøre å


kombinere et helt nytt boliggate i Kongleveien med halvhøye hus på begge sider, plass til en pollinerende allmenning, skole, barnehage, idrettsbygg og til slutt muligens svømmehall ungdomsklubb og kulturhus. Parkeringsplassen ved siden av Tangenten blir også bygd ut. Hvor mye grønt blir igjen? Blir det gode lekeområder for over 1000 barn fra 1 til 16 år?

Vil risikerer å ende opp med et sentrum preget av asfalt og betong lite egnet for barn og lek.

Grøntarealene skal ikke utsettes for press og skal bevares mest mulig sammenhengende.

Med en mengde boliger i Kongleveien og på barnehagetomten , vil presset på Skolefallskogen bli stort.

Når over 1000 barn kan få minimalt med plass etter disse planene, er det fare for at nye grøntområder bli ofret til «nødvendig kommunal virksomhet»? Dette skjedde med Heia barnehage. Denne blei bygget på dyrka mark fordi kommunen ikke hadde tomter noen annet sted til dette formålet.

Av erfaring vet vi at utbyggere gjør store penger på attraktive dyre boliger for det kjøpesterke publikummet. Ved omreguleringer som åpner for boligbygging vil utbyggere utgjøre den sterke drivkraften for bygging av boliger som kan gi dem størst fortjeneste. Derfor må vi være i forkant og sikre at utviklingen gagner Nesoddens befolkning og ikke bare utbyggerne.

For å bevare grøntarealene hadde Rødt ogsået ønske om å bevare det grønne draget over området mellom Blomsterveien og Tangenten, men fikk ikke støtte for det. Nå luftes ideen om et sammenhengendetursti fra Brygga gjennom Tangen til Skoklefall. Rødt synes ideen er god. Det må vi få til.

Barnehager, skoler, idrettshall og andre nødvendige fellestiltak må på plass først.

Rødt har foreslått å starte planleggingen av barneskole og idrettshall straks, men fikk ikke støtte for det. Rødt har foreslått som vedtak i denne planleggingsfasen at skolens og barnehagens tomter skal avsettes først, før videreutvikling av området. Administrasjonen mener at dette er en selvfølgelighet som ikke trenger eget vedtak. Vi vet fra før av at ingenting er en selvfølgelighet og at det meste kan bli et spørsmål om tolkning. Arealene må tilfredsstille statlige anbefalinger uten «kreative» omgåelser. Vi skal følge med at det blir gjort.

Kommunestyret behandlet 4. november retningslinjer for kommunedelplan for Tangen sentrum. Det gav ingen begrensninger i forhold til å bygge tett, høyt og trangt. Rødt kom med følgende forslag:

  1. Før boliger behandles, skal det avsettes arealer, konkrete plasseringer og grunnleggende bestemmelser for skoler, barnehager, idrettsbygg og felles rekreasjons- og oppholdsområder, der det også tas høyde for områder avsatt til kunst og utsmykking. 7 stemmer (R, SP, KrF.)


  1. Det skal vedtas konkrete tall for makshøyder, utnyttelsesgrad, forhold mellom grønne og grå flater og maksnivå av klimagassutslipp under bygging. 7 stemmer (R, SP, KrF.)

Tilleggsforslag:Bygg ikke skal være høyere enn 4 etasjer. 11 stemmer (R,SP,KrF og

SV)

  1. Det skal vedtas at hovedmassen (vi foreslår minst 80 % i volum) av bygningsmaterialene er fornybare eller gjenbrukte, og fortrinnsvis fra produksjon som er lokalisert i Norge eller Norden. 6 stemmer (R, SP)

  1. Det skal ikke brukes plastmaterialer i opparbeidelsen av overbygningen eller fundament. Gjelder også filterduk. 6 stemmer (R, SP)

  1. Utover felles arealer og fellestiltak prioriteres næringsareal.6 stemmer (R, SP)

I denne runden fikk våre forslag ikke nok stemmer for å bli vedtatt. Det kommer forhåpentligvis flere anledninger når planen går videre i neste fase og begynner å konkretiseres. Vi skal følge med og håper at innbyggerne også følger med på utviklingen og tilkjennegir sine synspunkter.

Olga Papalexiou

1 comment:

David Harrisson said...

Kjære Olga, Takk for din flott og oversiktelig article om Utviklingen på Nesoddentangen.
Jeg er enige med forsag fra Rødt å fastslå plass og betingelsene til viktige samfunnsbygg, skole, bolig høyde,natur område osv. Mvh David Harrisson