Tuesday, December 1, 2020

Ungdommen og kommunen

Rødt har lenge tatt til ordet for å få på plass et godt tilbud til ungdommene på nesodden.

Senest i kommunestyret i oktober fremmet vi en interpellasjon for opprettelse av en utekontakt, etter modell av Nordre Follo. Både Ski og Oppegård har lenge hatt tilbud om både ungdomsklubber og utekontakt, dette har de svært gode erfaringer med, og altså valgt å videreføre i den nye storkommunen. Også Ås kommune har i sommer laget seg et liknende tilbud ved å la klubbpersonalet jobbe som utekontakter når klubbene har vært koronastengt. Ås kommune fikk meget positive erfaringer ut av dette. Frogn kommune hadde utekontakt tidligere, men la den ned for å spare penger, de prøver nå å få til å åpne tilbudet igjen. 

En utekontakt når et svært bredt lag av ungdommene, ved at den kan oppsøke og komme i kontakt med de der de er. Ungdomsklubber er veldig bra men når bare en del av ungdommene. 

Frivillighet er svært bra, og en essensiell del av et godt tilbud for ungdom. Men en stor del av ungdommene har behov for noen som de kan bygge en relasjon til, og som kan bistå de videre i livet. Disse ungdommene er ofte blant de som ikke kommer inn på klubben. I denne sammenheng kommer behovet for kompetanse og kvalitetssikring. Dette arbeidet kan ikke legges over til frivillighet. Her har faktisk kommunen lovfestede plikter. Plikter kan man som de fleste har erfart, snike seg unna. Man kan tåkelegge og omformulere slik at det virker som om alt er såre vel, mens man egentlig deler ut knapper og glansbilder – for å vinne neste valg. Hvem politiker ønsker slikt?! 

Vi i Rødt hår i vårt budsjettalternativ lagt inn en million til opprettelse av en utekontakt på Nesodden. To godt utdannende miljøarbeidere kan gjøre en stor forskjell. Dette vil i følge noen andre politikere medføre at kommunen ikke får råd til å sette av penger til fremtidige investeringer. Vi mener ungdommen er fremtiden, og at en bedre investering kan ikke kommunen gjøre.

Helge Seeser Hoff

No comments: