Tuesday, December 15, 2020

Sosial boligbygging for folk flest er satt på vent.

 


Etter hvert har sosial boligbygging igjen blitt satt på dagsorden. Oslo regner med å ha de første slike boligene klare til innflytting i 2023. Antallet er ikke helt klart men 2-3000 er nevnt. Lørenskog er i gang med planlegging.

I forbindelse med boligsosial handlingsplan foreslo Rødt i november:

Tredje boligsektor:

«Nesodden kommune tar sikte på å utvide den tredje boligsektoren med minst 200 boliger de neste fire årene. Boligene beregnes på innbyggere som ikke har økonomiske muligheter til å komme inn i det kunstig dyre boligmarkedet, men som kan klare utgiftene til bolig med kostnader ned mot byggekostnadene. Kommunen innheter erfaringer fra kommuner som har startet slikt arbeid. Det stilles kommunale tomter til disposisjon».

Forslaget fikk bare Rødt sine stemmer, mens et mer uforpliktende forslag fra Mdg fikk de andre partienes stemme:

«En vurdering av hvordan kommunen kan stimulere til utvikling av en tredje boligsektor, etter modell av det arbeidet Oslo og enkelte andre kommuner gjør, f.eks. gjennom «innsats for leie», «etablererbolig» og «leie-til-eie-bolig»».


Med denne svært generelle formuleringen i handlingsplanen, kan det ta svært lang tid før kommunen kommer på banen i med noe konkret i dette spørsmålet.

Forskjellsgenerator

Boligmarkedet er generatoren som skaper forskjeller mellom fattig og rik.

Boligmarkedet, med sine kunstig høye priser, stenger en svært stor del av befolkningen ute fra muligheten til å eie egen bolig. Rødt ønsker at alle skal få muligheten til det - i motsetning til Høyre med støttespillere, som ønsker at boligspekulanter i økende grad skal kunne eie boligen du bor i.

De fleste som er godt voksne fikk sin første bolig og kom inn på boligmarkedet gjennom den sosiale boligbyggingen som ble drevet fram til midten av 80-tallet. Hovedprinsippet var å skjerme boligbyggingen fra spekulanter. Tomteprisene ble holdt svært lave, byggingen ble ledet av boligbyggelag bestående av boligsøkende og det var ingen mellomledd. I tillegg la kommunene til rette med vei,vann og kloak og husbanken gav langsiktige gunstige lån med styrt rent. Boliger av husbankstandard var fritatt for skatt(MOMS).

Våre barn og barnebarn får ikke samme mulighet, hvis vi ikke gangske raskt får en ny giv fra kommunen.

Geir Christensen


No comments: