Sunday, August 6, 2023

Hvem ønsker Høyre velkommen?

«Høyre ønsker nye innbyggere velkommen til Nesodden» er overskriften i AMTA 4/8. Hvem ønsker Høyre velkommen? 



NAV har tidligere anbefalt folk med dårlig råd til å flytte et annet sted. Mine barn hadde ingen mulighet til å etablere seg her. Er det andre enn de som kan betale 10 millioner for en stor blokkleilighet på Tangentoppen og utbyggerne Høyre ønsker velkommen? 

Høyres løsning er: 

 Vi må «opprettholde takten i boligbyggingen, slik at tilbudet i større grad møter etterspørselen.» Osloområdet er ett boligmarked. Hvor mange tusen boliger må Nesodden bygge for å innvirke på markedsprisen? Hvordan vil Høyre unngå at store utbyggere struper utbygging for å holde prisene oppe når salget går trådt? Et marked styrt av utbyggere gir ikke andre resultater enn skyhøy fortjeneste på boligkjøperes bekostning. Markedstenking har aldri skaffet billige boliger eller nok boliger. Det har bare betydd at profitthungrige utbyggere har kunnet selge boliger mange ganger dyrere enn byggekostnadene. Fantasifulle løsninger med leie til eie og lignende løser ingen dyrtidsproblemer så lenge boligene selges til en kunstig høy monopolpris. Da blir det bare en måte å selge dyre boliger som kjøperne må betale renter og avdrag på i enda flere år. Når vi skreller av alle vakre fyndord så står Høyre igjen med et enkelt program: Gi bort naturverdiene til grådige utbyggere for å skaffe de kortsigtig høy profitt. 

Samfunnsskadelig 

Over halvparten av Norges kommuner beregnes å ha nedgang i folketallet framover. Den sterke sentraliseringspolitikken som innebærer en beregnet folkevekst på 350 000 mennesker i Akershus, er altså skadelig begge veier: Mesteparten av Norge får trøbbel med fraflytting, tomme hus og tomme skoler, mens vi får trøbbel med store naturødeleggelser og et voldsomt investeringsbehov. 

Samfunnsplanlegging 

 Skal vi sikre alle innbyggere en verdig bolig må vi kaste Høyres markedstenking på båten. Det må samfunnsplanlegging og offentlig styring av boligpolitkken til. Da kan ungdom på nytt oppleve de mulighetene jeg og min generasjon hadde. Jeg kjøpt 4 roms OBOSleilighet til takst. Innskuddet  svart til en halv årslønn. I dag kanskje 250 000,- Det hadde for ungdom gitt helt andre vilkår. 

 Geir Christensen 
Rødt    

No comments: