Sunday, August 27, 2023

Verdig eldreomsorg uten omsorgsplasser?






Alle befolkningsprognoser viser en kraftig økning av befolkningsgruppen 65-90 år i årene fremover.

Eldrebølgen skyller allerede over oss, men kommunen har ikke nok plasser til å dekke økende behov for syke- og omsorgsplasser fremover.

Rødt har foreslått bygging av nytt sykehjem på Fagerstrand ved nesten hvert budsjett i denne perioden.


Kapasiteten på Nesoddtunet har lenge vært anstrengt og vi synes at også kommunesenteret i sør bør få nødvendig sosial infrastruktur for sine eldre.

Plassering på Fagerstrand har KrF og FrP støttet oss på, men i budsjettsammenheng har Rødt vært alene om å innarbeide penger til oppstart.

Da forslaget vårt for nytt sykehjem ikke fikk støtte fra de øvrige partiene, prøvde vi i alle fall å holde omsorgsboligene inne i byggeplanen. I omsorgsboliger vil det være naturlig med base for hjemmetjenester også.

Dessverre vedtok kommunestyret i juni en utsettelse av prosjekteringen av omsorgsboligene, definitivt mot Rødts stemmer.

 Resultatet blir at Fagerstrand ikke vil få noe lokalt tilbud til eldre på mange år.

På Folkemøtet som Fagerstrand Vel arrangerte kom det innbyggerspørsmål til politikerne om hvordan det står til med omsorgsboliger og hjemmetjeneste i kort avstand til mottakere på Fagerstrand.

Ingen andre partier hadde et fullgodt svar på dette, men Rødt kunne vise til alle forslagene vi har fremmet i løpet av denne perioden.

Den harselerende kommentaren fra Frp kom derfor ikke overraskende på oss: «Rødt har penger vi andre ikke har» sa FrP s representant i panelet – vi forstår jo misunnelsen! For Rødt jobber og vil fortsette å jobbe for å skaffe penger til en god eldreomsorg.

Hva menes ellers med fine formuleringer om verdig eldreomsorg vi leser i andre partiers program?

Vi utfordrer alle nevnte parter, samt Høyre og Ap på omsorgsplasser!

Toni Sundaune   
Olga Papalexiou

Rødt

No comments: