Thursday, August 10, 2023

Nedbyggingen av Nesodden: En oversikt over hvordan partiene stemmer

Det utbyggervennlige flertallet i kommunestyret kan tape valget. Når AP, FrP og H tapte flertallet i siste valg lå det en mulighet for å få en mer naturvennlig politikk. Det har ikke skjedd. Med SP beholdt de et flertall i alle store utbyggingssaker. I neste periode er det nye muligheter. 


Mindretallet i sakene ovenfor har ikke vært mot all bygging, men for en mer skånsom utbygging som i større grad tar hensyn til miljøet, dvs. en utbygging som betyr mindre sprenging og mer tilpassing til eksisterende natur, lavere høyder osv.

Som det står i Rødts program (se ramme), er den største trusselen mot «Nesoddens sjel» nedbygging av kommunens naturareal. I dag er det den uhemma profittstyrte boligbyggingen som står for mesteparten av denne nedbygginga. En nedbygging som støttes av et flertall i kommunestyret. Selv om det finnes et uttalt ønske om 100 nye boliger årlig, som tilsynelatende skal være kommunens mål, finnes det ingen vedtak som kan sørge for at dette blir praksis. Og som det framgår av oversikten på denne siden, er dette et tall som flertallet i kommunestyret ikke har valgt å forholde seg til når den enkelte arealplanen behandles. Formuleringen fungerer derfor bare som et røykteppe i forhold til hva som faktisk skjer. 





















Vår gjennomgang av de større arealplanvedtakene i denne perioden bekrefter dette. Det gjelder Tangentoppen, Bomansvik BB1, Håkonkastet, Strandlia 2, Bjørnemyrveien og Bomannsvik nord (vi har bare tatt med prosjekter med mer enn 10 boliger.) Det har i denne perioden vært få nye vedtak, men de kommer i tillegg til de arealplanene som var vedtatt før perioden startet. Samlet gir dette rom for bygging av mellom 2600 og 5400 boliger (se tabell). Mindretallet i sakene ovenfor har ikke vært mot all bygging, men for en mer skånsom utbygging som i større grad tar hensyn til miljøet, dvs. en utbygging som betyr mindre sprenging og mer tilpassing til eksisterende natur, lavere høyder osv.  Som det framgår av denne tabellen har Ap, Frp, H og Sp stemt sammen og støttet forslagene som utbygger og administrasjonen har blitt enige om. Dette betyr grønt lys for utbyggere til å bygge ned naturen vår. 

I mange av sakene har dette skjedd med 17 stemmer for utbyggernes planer og 14 stemmer for mer begrenset utbygging. Det har vært avgjørende at den gamle betongalliansen (AP, H og FrP) har fått støtte fra SP sine to stemmer. Dermed ble håpet om et grønt skifte da Ap, H og FrP mistet flertallet ved forrige valg, torpedert. 

Det er nå det gjelder. 

Neste periode kan bli avgjørende for Nesoddens framtid som grønn kommune. Sammensetningen av det nye kommunestyret vil sette rammene for store utbyggingsprosjekter. Det gjelder særlig Tangen sentrum, Fagerstrand sentrum og sjøside, Ursvik/Oksvall m.m. Her handler det om flere tusen boliger som sakte og sikkert kan forvandle Nesodden til en «arealfattig» sovekommune. 

Fram til nå har kommunestyret avvist alle forslag om styring og begrensing i planene som Rødt har fremmet. 

For velgerne som er opptatt av disse spørsmålene er det nyttig å vite hvordan AP og SP stemmer i de enkelte sakene. Det er ikke i overensstemmelse med hva som framkommer i NRKs valgomat. (Se ramme.) 

Geir Christensen

Fra NRK sin valgomat. Virkeligheten er ganske annerledes enn det som synes her.


No comments: