Saturday, August 19, 2023

Høyres luftslott

 






















Vi takker Tage Slind Jensen for forsøket på å svare på vår utfordring om de økonomiske konsekvensene av sterk befolkningsvekst på Nesodden. Velgerne fortjener å få svar på hvorvidt partienes påstand holder vann!

Men han unngår elegant vårt spørsmål om hvordan Høyre vil dekke investeringsbehovet på ca 100 millioner årlig som oppstår hvis Høyre får sin politikk igjennom.

Han starter med å si at «befolkningsvekst bidrar til høyere sysselsetting og større skattegrunnlag».

At kommuner med høy befolkningsvekst – altså med yngre befolkning – har større yrkesdeltagelse enn fraflyttingskommuner som sitter igjen med pensjonistene, er ikke akkurat ny oppdagelse! Videre at flere innbyggere gir flere skatteinntekter er heller ikke rakettvitenskap. Spørsmålet er om de økte inntektene er større enn de økte utgiftene som sterk befolkningsvekst vil medføre. Noe som vi har tilbakevist i vår artikkel.

Han medgir at:»Rødt har rett i at en voksende befolkning vil medføre økt bruk av kommunale tjenester, især innenfor barnehage og skole. Dette må kommunen selvsagt forberede seg på for å unngå kapasitets utfordringer.»

Men Tage Slind Jensen, det er nettopp det vi spør deg! Hvordan skal kommunen forbereder seg til enda større kapasitets utfordringer enn de som vi allerede har hatt over flere år nå? Vi bare nevner Nesoddtangen skole, Nesoddtunet sykehjem, omsorgsplasser som ikke åpnes pga finansieringsproblemer, vedlikeholdsetterslep på formåls bygg osv?

I stedet for å svare på dette viser Jensen til en masse andre forhold som ikke har noen ting med saken å gjøre. Han nevner at kommunen ikke har nok boliger til å bosette flyktninger. Men dette skyldes jo delvis at kommunen solgte de boligene de hadde til dette formålet - med god hjelp fra Høyre, og delvis at alle forsøk på å få på beina en sosial boligbygging blir konsekvent torpedert av Høyre.

I en annen avledningsmanøver sier Jensen «Rødt ignorerer det faktum at mennesker er en ressurs». Mennesker er uten tvil en ressurs, både på Nesodden i Berlevåg og Bergen. Det er virkningen av å sentralisere store menneskemengder til områdene nært Oslo Rådhus vi diskuterer.

Nesodden har i dag noen av de mest velutdannede og kompetente innbyggere i Norge, hvorav nesten 2000 helsearbeidere. Vi trenger ikke å hente kvalifisert arbeidskraft. Vi må bare gjøre kommunen så interessant at de som bor her søker lokal jobb framfor å pendle flere timer daglig. Ikke akkurat den vanskeligste utfordringen?

Per i dag er vi ca. 325 innbyggere per kvm2 innen overskuelig fremtid bor det 30000 på Nesodden, da er vi nesten 500 innbyggere per kvm2. Dette er irreversibelt. Hvis vi fortsetter i Høyres ånd, så er Nesodden totalt utbygd til drabantby om 20 år. Ikke mer å tillate, ikke mer å verne. Er det dette som skal redde kommuneøkonomien?

Høyre, har sammen med AP, FrP og SP trumfet gjennom bare dyre boligprosjekter og bidradd til ødeleggelse av mye verdifull natur. På toppen av det, har Høyre også i mange tilfeller fritatt utbyggerne fra å bidra til nødvendig teknisk infrastruktur ved utbyggingsfeltene. Så da blir det nesten komisk at Jensen snakker om et «inkluderende boligmarked» eller å «ikke trekke opp stigen etter seg». I stigen som Høyre later til å holde mangler det så mange trinn at den er uoverstigelig for de aller fleste.

Argumentene til Høyre er dessverre bare luftslott som skal bygge opp om myten om at all vekst er bra. En myte som er solid tilbakevist, men som profitthungrige utbyggere har hatt og har stor nytte av.

Vi håper at Rødt sammen med de partiene som i motsetning til Høyre, Ap og FrP har fremmet gode visjoner for Nesoddens utvikling skal vinne to ekstra mandater i kommende valg for å trekke Nesodden i en grønnere og mer bærekraftig retning.


Olga Papalexiou


Fylkeskommunens rapport

Relevante lenker:

https://samforsk.no/uploads/files/Publikasjoner/SOF-R-01_14.pdf


https://www.ks.no/contentassets/dc7b2f6d18e7413e9d4c7cf476131080/Okonomi-i-kommuner-med-svak-befolkningsutvikling.pdf

No comments: