Sunday, April 27, 2008

Full frifinnelse - eller selvgode politikere?

Tittelen er AMTAs overskrift på revisjonssaken om kunstgressbanen.(AMTA 6. mars) Det er imidlertid kommunestyreflertallet, etter forslag fra leder av byggekomiteen for banen, som har vedtatt å frifinne seg selv.
Kommunerevisjonen leverte en knusende kritikk av økonomistyringen av prosjektet. Kommunens kontrollkomite (sammensatt med medlemmer fra de fleste partier) vedtok enstemmig at "Denne manglende planleggingen av prosjektet er etter utvalgets mening rådmannen og kommunestyret ansvarlig for og kan ikke fraskrive seg dette."
Bakgrunnen er at kommunestyret fikk seg forelagt en konsulentrapport høsten 2004 som antydet en prislapp på i underkant av 7 millioner for kunstgressbanen, hvoretter det i budsjettet for 2005 ble lagt inn 6,5 millioner til prosjektet. Sluttregningen er i følge revisor/kontrollkomite på over 24 millioner. (Her har medlemmer fra flertallet hevdet at startbeløpet var noe høyere og sluttsummen noe lavere, uten at det endrer at det er en dramatisk utgiftsvekst)
Flertallet vedtok, etter forslag fra Kjell Gudmundsen, at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å hevde "at det har vært store økonomiske overskridelser i forhold til de vedtak kommunestyret har fattet".
En kan undre seg på hva de oppfatter som "store overskridelser"?
Motforslaget (fra ordfører) som bl.a. sier "rapporten avdekker at kommunens rutiner for styring av byggeprosjekter ikke er god nok, særlig med hensyn til at de besluttende organer på et tidlig tidspunkt skal få tilstrekkelig oversikt over tiltakets økonomiske konsekvenser", ble nedstemt med 14 mot 12 stemmer. Følgelig ble heller ikke tiltak for å bedre økonomistyringen satt på dagsorden.
Å be revisor (og kontrollkomite) ryke og reise når du får kritikk, kan man selvfølgeig smile overbærende av og mest oppfatte som barnslig og selvgodt. Hadde det ikke vært for ett stort byggeprosjekt på Tangen som er presset fram med en tidlig prislapp på 375 millioner. Penger ingen i kommunen foreløpig er i nærheten av å kunne framskaffe etter at staten i mange år har redusert kommunenes andel av skattepengene.
Vi vet allerede nå at budsjettet sprekker. Hvor går grensen for betongkammeratene for å skrinlegger prosjektet? 500 millioner? 1 milliard?
Bruker vi store penger vi ikke har kan vi ende opp med ett krater på Tangen eller med dramatiske kutt i kommunale tjenester
Prestisje og selvgodhet kan få fatale følger hvis det ikke stoppes. Velgerne er utfordret.

Rødt Nesodden
Geir Christensen

No comments: