Sunday, April 27, 2008

Åpent brev til Venstre: Nesodden - landlig idyll?

Mange tenker på Nesodden som landlig idyll med lang kystlinje og god plass. Tallene under gir grunn til ettertanke.

Nesodden er med sine 61 kvadratkilometer Norges 18. minste kommune. Ser vi bort fra øykommunene som er små av geografiske og historiske årsaker (Utsira, Røst osv) hører vi til en eksklusiv klubb av Norges 10 knøttekommuner i størrelse.

Med 276 innbyggere pr kvadratkilometer (gjennomsnittet i Norge er 15) er vi nr. 20 på listen over Norges mest tettbodde. I Østfold er det bare Moss hvor folk bor tettere enn oss. Fredrikstad, Sarpsborg og Halden (og de fleste byene for øvrig) har betydelig mer plass enn Nesodden.
Det er verdt å merke seg at alle kommunene i nærheten (Asker, Bærum, Oslo, Lørenskog, Skedsmo og Oppegård) med større tetthet en Nesodden ligger nær store skoger. Nesodden mangler det.

Tallene over tolker vi slik at Nesoddens arealer må disponeres med varsomhet og kløkt.

Så langt er flertallet i kommunestyret tilhenger av fri fart i boligutbyggingen. 1000 nye boliger er allerede godkjent og kommer når det passer utbygger. Over 600 boliger ligger til godkjenning hos planutvalget i vår.
Svært mange av disse boligene er feltutbygginger som erfaringsmessig kommer raskt. Det er ikke umulig at vi har passert 20 000 innbyggere før neste kommunestyrevalg. Da har vi omtrent samme folketetthet som Belgia(339).

Betongkammeratene vil bygge ned Nesodden. Venstre derimot sier i programmet sitt: ”Nesodden skal være tilgjengelig for rekreasjon, den skal være en profilert kultur- og miljøkommune og en del av det grønne belte rundt Oslo……

Det stemmer dårlig overens med hva Smørås gjør i plankomiteen. Så langt har Venstre ukritisk støtte alle utbyggingsforslag. Vi vil derfor spørre Smørås om:

Vil Venstre gå mot noen av de nye 600 boligene som skal behandles i vår ut over området ved Jørgen Berners vei?
Vil Venstre støtte kravet om lovfestede markagrenser også på Nesodden
Vil Venstre støtte kravet om å få utredet hvor stor utbygging Nesodden tåler uten å få ødelagt store naturverdier?
Skal utbyggingsarealer prioriteres til næring, offentlige oppgaver og etableringsboliger (billige)før allmen boligbygging?

De som stemte på Høyre, FrP og AP viste at de fikk asfalt og betong. De som stemte på Venstre trodd kanskje de fikk noe annet.

Rødt Nesodden
Geir Christensen

No comments: