Friday, May 11, 2018

Fagerstrand - planløs vekst eller samfunnsplanlegging?

Utbyggerne står i kø med tett utbygging av dyre boliger. Får kommunen tillatelse til å stor utbygging
Fagerstrand er en perle vi må ta vare på. Utbygging krever gjennomtenkt plan
av Fylket vil det eksplodere. Fagerstrand tåler noe utbygging, men en profittstyrt planløs masseutbygging slik flertallet legger opp til, er ikke svaret.

Av planer vi kjenner foreligger:
Strandlia 1 og 2, Spro havn, Sagstubben, Kløftaveien, Kveldsroveien, Fagerstrand sjøside, Fagerstrand sentrum, Munkerud, Lillerud med til sammen nærmere 2000 potensielle boliger tilsvarende opp til 5000 mennesker. I tillegg ligger flere områder på beddingen.
For ett område med i underkant av 3000 innbyggere er det voldsomt. Stor utbygging krever samfunnsplanlegging. Her svikter det. Dersom ikke Fagerstrandboerne tvinger fram solid samfunnsplanlegging vil området få mye kaos og vekstsmerter. Utfordringene er:

Infrastruktur først
  • Skolekapasiteten på Myklerud er omlag 320-330 elever. Med planlagt utbygging kreves kanskje dobling.
  • Barnehager – her kjenner vi ingen planer
  • Veiløsninger – her har Fylket satt foten ned, så det arbeides med Skogheimkrysset. Men med en dobling eller tredobling av folketallet er det adskillig mer som må gjøres.
  • Sammenhengende gang- og sykkelveisystem. Her finnes bare fragmenter til plan.
  • Vann- og kloakk er heller ikke planlagt overordnet.
  • Utbygging av møteplasser og kommunale tjenester. Omsorgsboliger og sykehjem på Fagerstrand er en del av dette. Utvikling av ungdomtilbud, osv er andre deler.
Alt dette skal være klart før innflytting, ikke lappes på etterpå.

Arbeidsplasser
Nesodden er en av Norges utpregede pendlerkommuner. På Fagerstrand er det mulig å få til omfattende næringsutvikling. Men uten styring velger eiendomsspekulanter alltid boliger. Det gir betydelig større profitt. Fagerstrand brygge er omregulert fra næring til kombinerte formål. Kombinerte formål har lett for å bety boliger med to vaktmestere. Sjørelatert næring – som stedet er utmerket til – kan, isteden for å vokse, bli presset bort. Fagerstrand sentrum får samme konflikten. Munkerud – som er regulert for næring – kan bli det eneste vi får.

Kortreist arbeid er det viktigste miljøtiltaket vi kan gjøre. Rødt ønsker at Fagerstrand skal bli et sted du pendler til, ikke fra.

Et tydelig sentrum

En bygd trenger et sentrum. Skogheim er formelt valgt. Men med mulig utbygging av butikker m.m både ved rundkjøringen på Gjøfjell og på Fagerstrand brygge er det lagt opp til et litt tomt sentrum.

Ta vare på naturen

Utbyggingen kan fort ødelegge viktige biotoper og trekkveier for dyr. Vi trenger skikkelige og uavhengige utredninger av fare for ødeleggelse av biologisk mangfold m.m. Ikke slik praksis er nå, at utbyggerne får laget slike rapporter, uten sikring av forsvarlig innhold.

Kommunen har ansatt samfunnsplanlegger. En helhetlig plan for Fagerstrand haster.

No comments: