Tuesday, May 1, 2018

Ildsjelprisen 2018 – vinneren er?


Ilsjelprisen ble i går delt ut for 6. gangAv innsendte forslag ble følgende nominert (i alfabetisk rekkefølge):

Brukerrådet ved Nesoddtangen gård


Begrunnelse: Sterke brukerorganisasjoner innenfor psykisk helse er sjeldent. Brukerrådet var en drivkraft i kampen mot de usosiale budsjettkuttene som var foreslått i 2017. De organiserte, skrev, holdt innlegg i kommunestyret og fikk til mer enn de fleste. Det er krevende og imponerende av en gjeng som sliter med helseplager. Kunst er en viktig del av arbeidsmetodene på gården, hvor aktiviteten nå blomstrer som aldri før. Brukerrådet har over lang tid fulgt opp kommunens tilbud og klart å holde motet oppe.

FDV Eiendom Nesodden kommune

Nominert av Inger Johanne Norberg

Begrunnelse: F for forvaltning, D for Drift og V for vedlikehold. En kort versjon av lang begrunnelse her: De har ansvaret for alt på kommunens bygg, anlegg og uteområder. Også de usynlige arbeidsoppgavene som får lokalsamfunnet til å gå rundt, de smører alle trinsene inni de kommunale flaggstengene så flagget kan heises i maidagene
FDV Eiendom foreslås også for at avdelingen i tillegg tar et samfunnsansvar og forvalter det med hjertet i en travel hverdag: Samarbeide med frivillige, Røde Kors, Turgruppa. De har i løpet av 2017 hatt vellykket inkludering i arbeidsstokken av 5 arbeidstakere som ikke har så lett for å få jobb før de får vist hva de kan. I FDV Eiendom tør de å tro på folk og da lykkes alle. 

Palma Annette Kleppe 

Nominert av Evelyn Farbot og Janne Schavenius

Begrunnelser: Hun er tydelig, synlig, villig til å kjempe for de minste. Hun har nedlagt en formidabel innsats i barnehageopprøret. Hun tør å være stemmen til de som ikke kan si i fra selv. Vi skylder henne en stor takk for måten hun fronter kampen om en tilstrekkelig bemanningsnorm i barnehagen. I tillegg bruker hun mye fritid for barnehagebarna. Mer om barnehageopprøret kan du lese på facebook

Kreft/palliativt team

Nominert av avdøde Eivind Reiersen

Begrunnelse: Pasienter og pårørende forteller med glede og takknemlighet om den gode hjelpen de har fått av teamet med Christine Rosef i spissen. Hun har bygget opp et ambulerende, tverrfaglig tilbud med stor kompetanse. På åtte år er det bygget opp et tilbud det ikke finnes maken til i landet. På en genial måte har hun samlet fagpersoner som kan gi kreftpasienter og andre alvorlig syke et bredt og godt behandlingstilbud. Kreftteamet kan hjelpe med alt fra smertestillende medisiner, via terapeutisk behandling til praktiske hjelpemidler. 

Marinreparatørene
Nominert av Anne Karin Berg Korsmo

Begrunnelse: Organisasjonen har i årevis har arbeidet for en renere Oslofjord. De har tatt opp problematikken både med plast og "spøkelsesfiske"; gjenglemte/mistede fiskegarn og annet fiskeutstyr som ligger på flere meters dyp. Aksjonen "Før fuglene kommer" har ryddet hekkeplasser for forsøpling. Mange gode tiltak mot den økende miljøforurensningen. En slik pris vil gi mer fokus både på dem og viktigheten av å gjøre noe! Se mere på facebook


Begrunnelsen for ildsjelprisen

Vi lever i et samfunn som dyrker ledere og makt, hvor elitens meninger veier tyngst. Vi vil rette søkelyset mot at de viktigste sosiale endringene i samfunnet skapes nedenfra, av ildsjeler og folkebevegelser. Av folk som følger sine brennende hjerter og setter sitt engasjement ut i handling. De gjør, i det stille, eller synlig i media, en helt avgjørende innsats for å ta vare på mennesker og miljø, og utvikle samfunnet.

Juryens begrunnelse:

Vi har ikke veldig faste bestemmelser over hva som skal vektlegges ved utdelingen. I år har vi ikke lett etter de som mest har fortjent, betydd mest eller er viktigst. Vi har i år lagt vekt på de som ikke blir sett eller hørt. Som får ting til å fungere uten at noen legger merke til det, eller det blir satt pris på i offentligheten.

Kreft-teamet etter bl. oppslag i Nesoddposten er godt kjent og får derfor bare vår diplom i år
Marinreparatørene blir etter mange avisoppslag sett og hørt, derav bare diplom i år.
Sett og hørt blir også Palma Anette Kleppe nasjonalt, og etter AMTA i morgen også lokalt, derav bare diplom i år.

Da stod vi igjen med to kandidater

FDV Eiendom gjør alt det usynlige arbeidet i kommunen. Som gammel vedlikeholdsarbeider vet jeg alt som ikke blir sett. Vi har det litt som oppvasken, ingen ser den før den ikke blir tatt. Når flaggene vaier er det ingen som tenker på hvem som har smurt trinsene så det er mulig å heise flagg. Kommunene vår satser ikke akkurat stort på vedlikehold og innenfor trange rammer er det innsats ut over jobbkrav. Allikevel legger noen merke til arbeidet deres. Nesodden på Langs skrøt uhemmet av samarbeidet med kommunen og ikke vet jeg når dere startet om morgenen, men jeg er nokså sikker på det er betydelig tidligere enn det blir liv her på Tangenten. Så dere har noen som ser dere, derfor også bare diplom til dere i år.

Da sitter vi igjen med Representantene for brukerne på Nesoddtangen gård. Stedet Rådmannen foreslo nedlagt og som mange politikere synes er et alt for fint for brukere av tilbud innen psykisk helse. Tilbudet, som helst skulle vært borte fra gården, blomstrer som aldri før og er av større betydning for brukerne enn noen gang. Hvor mye arbeid som ligger bak dette, er det få som vet. Men dere har vært med å løftet stedet etter hårene. Hver gang kommunen lager saker om hva gården egentlig bør brukes til, så er dere der med høringssvar og tilstede i møtene. Politikerne snakker om andre ting og kommenterer ikke utspillene deres. Men dere er der og sørger for å bli sett og hørt alikevel.
Det er svært sjeldent med sterke og langvarige oppegående brukerbevegelser på dette området. Årets pris er tenkt som en inspirasjon til å fortsette arbeidet 
og å synliggjøre det dere faktisk får til.

Rødt er også en frivillig organisasjon uten mye penger, så prisen er ikke stor, men litt til å feire dere selv er det her.

Gratulerer.

No comments: