Thursday, August 29, 2019

MacDonals i Vanntårnet?




Mot Rødt og SV sine stemmer har kommunestyret vedtatt å lage et aksjeselskap, døpt Tangenten
A/S, som skal eie et ukjent antall av kommunens eiendommer, unntatt «formålsbygg» (Skoler, sykehjem osv).
Deloitte, konsulentselskapet som har utredet saken, anbefaler at alle andre eiendommer taes inn i konkurransemarkedet gjennom Tangenten A/S. Aksjeloven er krystallklar – et aksjeselskap har til formål å skaffe aksjeeierne økonomisk utbytte.
Er det økonomisk utbytte eller samfunnsmessig nytte som skal være styrende for bruken av kommunale eiendommer?
Vi kan ta Vanntårnet som eksempel. Der har kunstforeningen en langsiktig avtale om å bruke stedet. Det gir antakelig kommunen lite inntekter. Er det fornuftig å legge leie ut i markedet til høystbydende. Skal kunstforeningen ut hvis MacDonnals tilbyr mer?
Det mest kritiske spørsmålet er antakelig kommunens boliger. Lagt inn i et aksjeselskap er målet fortjeneste. Skal hensikten med kommunale boliger være å klemme livskiten ut av de som på sosialt grunnlag er tildelt bolig? Eller skal boliger være et sosialpolitisk virkemiddel for å sikre alle tak over hodet?
Vi kunne nevne eiendommer i fleng: Gamlebrygga og de andre bryggene kommunen eier, Linaro, Nesoddtangen gård... Skal den som kan betale best få disponer? Eller skal samfunnsbehov komme først?
Ran av fellesverdiene
Ideen om kommunale aksjeselskap er ikke født på Nesodden. En del av de mest mørkeblå kommunene har gjort dette før. To virkninger går igjen: Fellesverdier selges til private for en slik og ingenting. Se f.eks: https://steigan.no/2019/02/cultiva-beretninga-om-et-vellykka-ran-av-fellesskapets-verdier/ Med systemet følger ofte korrupsjon. På lukkede styrerom er det lettere enn i åpne politiske prosesser. En rekke skandaler i Oslos mange eiendomsselskap viser dette.
Drifter et aksjeselskap bedre?
Kommunene klarer ikke å drifte eiendommene godt. Et aksjeselskap tenker mer langsiktig – er argumentet som noen nikker gjenkjennende til. At kommunestyret ikke setter av nok penger til vedlikehold er velkjent. I 2017 behandlet kommunestyret en forvaltningsrapport som fastslo at vedlikeholdet av kommunale bygg var under pari. Kontrollutvalget foreslo til vedtak: For å unngå verdiforringelse av kommunens bygningsmasse, er det nødvendig å høyne årlig vedlikeholdsbudsjett. Etter forslag fra Truls Wickholm ble punktet strøket med stemmene fra AP, H og Frp. Rødt sitt forslag om å be ordfører om å komme med budsjettforslag som innebar nødvendige vedlikeholdsmidler ble selvfølgelig også nedstemt.
Når disse partiene etterpå sier at kommunestyret ikke klarer å ta ansvar for byggene, så vi må lage aksjeselskap – lyder det litt hult. Vi trenger ikke selskap, styrer og direktører for å endre dette. Det enkle er bare å fjerne disse partiene fra makta i kommunen.
Det er verdt å merke seg at alle i «maktkonstellasjonen», Høyre, AP og MDG står sammen om dette mørkeblå angrepet på våre fellesverdier.
Alternativet er å styrke kommunens eiendomsforvaltning.

No comments: