Sunday, August 25, 2019

Slik kan forskjellene reduseres på Nesodden


I hele Norge ser man at de rike blir rikere, mens flere og flere faller utenfor den
såkalte velferdsøkningen. 
Forskjellene mellom folk på Nesodden er også økende. Rødt vil snu denne utviklingen.
Resurskafeen deler ut matkasser til 170 familier. De gjør en fantastisk innsats. At de trengs er et alvorlig sykdomstegn for samfunnet generelt og NAV spesielt. Fattigdom er fremdeles skambelagt  og vi må anta det er store mørketall.  

Bolig

Den viktigste årsaken til forskjellutviklingen er de voldsomme boligprisene. For Rødt er det å få bygd boliger som alle har råd til helt sentralt. (Se egen artikkel)
I tillegg har Rødt reist spørsmål om flere kommunale utleieboliger og øke tilgangen på førstegangslån.  Å øke husbankens rammer for å gi bostøtte er sentralt. Nå er reglene slik at en enslig mor med to barn ikke får støtte til husleie høyere enn kr 7 745,- månedlig.   Med den sterke prisstigningen på boliger som har vært de siste årene er det allment kjent at en bolig til tre personer stort sett ikke er å oppdrive til denne prisen.

Faste heltidsstillinger

Vikarbyråer og deltidsstillinger er viktig for forskjellutvikling. Uten fast jobb blir det umulig å stille krav til dine rettigheter, for du vet at du raskt kan byttes ut. 
Det gjør det vanskelig å få banklån og bidrar til fattigdom. Heltid gir sikkerhet.  Det trengs en gjennomgang av misbruket av deltidsstillinger og korttidskontrakter i kommunen.  Nå er 51% av kommunens ansatte på deltid og 49% heltid. Vi vil stille krav om at heltidsstillinger skal økes til 70% i løpet av neste periode.

NAV

NAV fungerer best for friske dataeksperter. Det er åpent  2 timer tre dager i uka. Kommer du ikke fram da, er det enten datamaskin eller å melde seg i telefonkø for å få kontakt med en ansatt ett eller annet sted i Norge.  Å få kontakt med noen som kan ta beslutninger er nesten umulig. Skjemaveldet er stort.   NAV må omgjøres slik at det er mulig å få hjelp når du trenger det. 

NAV er viktig for oss alle. Svært mange er bare en skilsmisse unna å ha behov hjelp fra NAV.

Rødt sitt krav er at du skal ha rett til å snakke med den som tar beslutningene i saken din.
To saker har Rødt sloss for lenge:
Barnetrygden skal ikke regnes inn i grunnlaget for beregning av sosialhjelp.  På Nesodden går barnetrygden stort sett til fradrag i sosialhjelpen, slik at barn av sosialhjelpsmottakere i praksis ikke får barnetrygd.  
Sosialhjelpsnormene skal økes til SIFOnivå. Statens institutt for forbruksforskning har beregninger om hva som trengs for livsopphold som ligger flere tusen kroner i måneden høyere enn hva som er kommunens normer for sosialhjelp. 

Heidi Anne Andresen




No comments: