Friday, August 23, 2019

Tangenbrygga til salgs?

Forsøket på å selge brygga til boligbygging i 2002 skapte en opprivende debatt og endte med en folkeavstemning der man sa nei til boligblokker. 
Denne våren kom et forslag fra Erik Adland (H) og Truls Wickholm (Ap) om en arkitektkonkurranse for å omforme parkeringsplassen til konferanselokaler og kontorer. Meningen er å øke kommunens inntekter. Forslaget møtte sterk motstand fra både Rødt og SV som mener at brygga er så  viktig at den fortjener en langt mer grundig prosess.  
Rødt frykter at området blir solgt til høystbydende og blir kontorblokker. Vi ønsker  at inngangsporten til Nesodden skal utvikles til et opplevelses- og samlingssted og at landskapet skal bli tatt vare på. Vi foreslo derfor følgende til kommuneplanen: et større område rundt Tangentuppen reguleres til offentlige formål, natur- og friluftsområder og kulturnæring. Området utredes særskilt for kulturnæring og offentlige tiltak. Flertallet ønsket det imidlertid annerledes og forslaget ble nedstemt.   Skissekonkurransen er utlyst

Hvorfor har ikke Rødt tillit til denne fremgangsmåten?
Idé- eller skissekonkurransen er såkalt åpen, men i realiteten er det begrenset hvem som har anledning til å legge ned tid og arbeid, og samtidig besitter teknisk kompetanse til å kunne presentere seriøse forslag. Som nevnt tidligere, finnes det allerede private aktører som trakter etter denne tomten og sannsynligvis har skisser klare som de kan legge frem. 
I stedet for seriøs politisk debatt og høringsrunder med halvøyas befolkning og organisasjoner omkring hvordan bryggen kan utvikles, blir det regissert en "konkurranse" som er ment til å gi befolkningen følelsen av at den blir involvert i en prosess som de egentlig ikke kan påvirke. Konkurransen gir en påtatt demokratisk fasade, men når det ikke ligger noe forpliktelse i utlysningsteksten og kommunen forbeholder seg retten til å ikke kåre vinner, er dette kun et spill for galleriet. 
Ifølge kommunestyrets vedtak skal «resultatet av idekonkurransen vurderes overført til Tangenten eiendom AS for videre arbeid, da dette mest sannsynlig vil falle inn under selskapets formål». Dermed kan det videre arbeidet omkring en utvalgt skisse/ide kunne overføres til en myndighet som ikke er direkte underlagt politisk styring. Dette vil ytterligere uthule muligheten for demokratisk påvirkning og er således problematisk.
Større ambisjoner for Nesoddens perle
Rødt mener at kommunen burde ha større ambisjoner for Tangenspissen og opparbeide en helhetlig plan for hele området. Kommunen burde utvikle området som møteplass og opplevelsessted åpent for almenheten. Det hadde vært ønskelig med opplevelseaktiviteter som støtter opp om hverandre. 
Området burde fremme Nesodden som kulturkommune og bidra til kulturturisme. Det flotte landskapet må bevares. Kommunestyret bør derfor sende utviklingsplanen for Tangentuppen ut på̊ høring.  Slik kan det legges en strategi og stilles krav i en eventuell konkurranse. Både Nesoddens befolkning og stedet fortjener en grundig planlegging og utvikling av brygga.

Olga Papalexiou

1 comment:

Trond E. Aslaksby said...

Støttes helhjertet!